Membri ai Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Române (ILR) şi-au exprimat, miercuri, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, nedumerirea privind „schimbarea intempestivă” a directorului instituţiei, prin numirea în funcţie a lui George Ovidiu Doca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corina Cherteş, matematician de profesie, a fost cea care a condus, până recent Institutul.

Institutul Limbii Române a fost înfiinţat în 1999, la iniţiativa regretatului profesor Dan Horia Mazilu, specialist în Filologie, şi, timp de opt ani, decan al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Instituţia este subordonată Ministerului Educaţiei Naţionale.

„Activitatea Institutului, de promovare a limbii, literaturii şi culturii române peste hotare s-a extins în permanenţă, în ciuda marilor dificultăţi cauzate de legislaţia improprie şi de schimbările repetate ale conducerii acestuia, pe criterii politice. În momentul de faţă, ILR a ajuns să coordoneze peste 40 de lectorate de limba şi literatura română în universităţi din cele mai diverse puncte ale globului şi să gestioneze un larg program de cursuri şcolare destinate copiilor de origine română din străinătate”.

Din Consiliul de Coordonare au făcut sau fac parte academicieni – Eugen Simion, Marius Sala, Mircea Martin –, profesori cu bogată experienţă în predarea limbii şi a literaturii române pentru străini şi cu abilităţi managariale certificate, persoane a căror activitate profesională se bucură de recunoaştere publică şi care au putut conlucra cu instituţiile de învăţământ şi de cultură care asigură sprijinul indispensabil unei bune desfăşurări a activităţilor Institutului Limbii Române.

„Ne exprimăm nedumerirea şi îngrijorarea asupra modului în care a fost operată schimbarea conducerii ILR, fără asigurarea transparenţei, fără măcar o minimă consultare a Consiliului de Coordonare în privinţa oportunităţii acestei schimbări. Informaţii despre noul Director al ILR, George Ovidiu Doca, sunt foarte greu de găsit în spaţiul public. Înţelegem, totuşi, că domnia sa nu are nici calificare filologică, nici experienţă managerială, nici performanţe ştiinţifice sau didactice, condiţii indispensabile ocupării unui post care are, în actuala configuraţie a Institutului, atribuţii nu numai executive, ci şi decizionale”, se arată în scrisoare.

Semnatarii semnalează şi „eludarea căilor legale de ocupare a postului de către George Ovidiu Doca”.

„După cum se ştie, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs. În calitatea pe care o avem, am urmărit îndeaproape activitatea Institutului şi nu vedem niciun motiv justificat de derogare în acest caz. Credem cu toată tăria că o instituţie de importanţa ILR trebuie să intre în normalitate şi să fie condusă de o persoană de prestigiu, calificată în domeniu şi care să-şi fi obţinut postul prin îndeplinirea riguroasă a cerinţelor legale şi profesionale”.

Documentul este semnat de prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universităţii din Bucureşti – preşedinte, prof. dr. Ioana Bican, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj – membru, Ana Borca, Institutul Cultural Român – membru, prof. dr. Alexandru Gafton, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – membru, prof. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universităţii „Transilvania” din Braşov – membru, prof. dr. Otilia Hedeşan, prorector al Universităţii de Vest din Timişoara – membru, şi prof. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române – membru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.