Savanţii din Marea Britanie spun că au descoperit o modalitate de ”ghidare” a sistemului imunitar pentru ca acesta să distrugă cancerul, găsind astfel ”călcâiul lui Ahile” al acestei maladii, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetătorii de la University College din Londra au conceput o modalitate de identificare a unor markeri unici din interiorul tumorilor - acesta fiind ”călcâiul lui Ahile” al bolii -, fapt ce permite organismului să identifice celulele canceroase şi să lupte apoi eficient împotriva maladiei.

Însă această metodă personalizată, prezentată pe larg într-un studiu publicat în revista Science, este destul de costisitoare şi nu a fost deocamdată testată pe pacienţi umani.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Experţii spun că ideea pe care se bazează întreaga tehnică este cât se poate de logică, însă punerea ei în aplicare ar putea fi destul de complicată.

În ciuda acestor aspecte, cercetătorii britanici, ale căror cercetări au fost finanţate de Cancer Research UK, sunt de părere că descoperirea lor ar putea să formeze în viitorul apropiat ”nucleul central” al unor noi tratamente anticancer. Noua metodologie ar putea fi testată pe primii pacienţi peste doi ani.

Cercetătorii sunt convinşi că prin analizarea ADN-ului pacienţilor, vor putea să dezvolte ”tratamente pe comandă”.

Savanţii au încercat şi în trecut să stimuleze sistemul imunitar pentru a distruge tumorile, însă vaccinurile anticancer au eşuat în cele mai multe dintre cazuri.

O posibilă explicaţie a acestui eşec ar putea consta în faptul că echipele de cercetători au ”antrenat” în mod eronat sistemele de apărare ale organismului, care au ”alergat” după ţinte false. 

Cancerul nu este alcătuit din celule identice - tumorile prezintă mutaţii puternice, fiind o ”harababură genetică”, iar tumori de acelaşi tip, amplasate în zone diferite, pot să se comporte în moduri extrem de diferite.

Tumorile cresc la fel ca un copac alcătuit dintr-un ”trunchi” şi ramuri, care reprezintă mutaţii. Apoi, mutaţiile continuă să se extindă în toate direcţiile. Acest fenomen este cunoscut sub denumire de ”heterogenitate a cancerului”.

Savanţii britanici au dezvoltat o metodă prin care descoperă ”mutaţiile de trunchi” ce schimbă antigenii din corp - proteine ce se lipesc de membranele celulelor canceroase.

Profesorul Charles Swanton de la UCL Cancer Institute a adăugat: ”E extraordinar! Acum putem să prioritizăm şi să ţintim antigenii tumorali, care sunt prezenţi în fiecare celulă, iar acesta este «călcâiul lui Ahile» al cancerului, care este o boală complexă”.

”E ceva cu adevărat fascinant şi duce medicina personalizată spre limita sa absolută, la care fiecare pacient va primi un tratament unic, pe comandă”, a adăugat savantul britanic. 

Există două abordări care sunt sugerate pentru identificarea ”mutaţiilor de trunchi”

Prima dintre ele vizează dezvoltarea unor vaccinuri anticancer pentru ca fiecare pacient să îşi ”antreneze” sistemul imunitar pentru ca acesta să depisteze tumorile.

A doua abordare seamănă cu ”pescuitul”, deoarece constă în extragerea din fluxul sangvin a celulelor imunitare care ţintesc acele tumori şi multiplicarea acestor celule în laborator, pentru a fi reintroduse apoi în număr mare înapoi în organism.

Anumite tratamente bazate pe imunoterapie au furnizat rezultate spectaculoase, iar în cazul unora dintre pacienţi, cancerul a dispărut complet din organism.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.