Festivalul George Enescu va veni la Timişoara, Capitala Culturală a Europei în 2023, cu şase concerte care vor avea loc la Filarmonica Banatul. Marile ansambluri ale lumii - Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Camerata Bern, Manchester Camerata şi Romanian Chamber Orchestra, se alătură Filarmonicii Banatul, şi vor urca pe scena Sălii Capitol, în perioada 3 - 20 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanţilor festivalului, vor fi susţinute 6 concerte de excepţie dirijate de Matthias Pintscher, Patricia Kopatchinskaja, Martijn Dendievel, Vlad Vizireanu şi Gabriel Bebeşelea.
 
„Festivalul Internaţional George Enescu este prezent şi în acest an la Timişoara cu o serie de concerte de care publicul timişorean şi turiştii numeroşi, atraşi de manifestările din cadrul Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, vor avea ocazia să se bucure la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Renumitul Ansamblu Intercontemporain, Cvartetul Fine Arts, Filarmonica Banatul, Romanian Chamber Orchestra, Camerata Bern cu Patricia Kopatchinskaja sau Manchester Camerata, dirijată de Vlad Vizireanu, sunt numele prezente pe scenele principale de la Bucureşti care vor concerta în luna septembrie şi în oraşul de pe Bega. Colaborarea între cele două evenimente majore ale anului este bine-venită, consolidând locul României pe harta culturală a lumii”, a transmis Cristina Uruc, director Artexim. 
 
Concertul de deschidere va fi susţinut de Ensemble Intercontemporain, în 3 septembrie, ora 19:00. Ansamblul este format din 30 de muzicieni profesionişti specializaţi în interpretarea muzicii contemporane şi experimentale, dirijaţi de Matthias Pintscher. Repertoriul concertului include lucrări semnate de cei mai importanţi compozitori ai secolului XX şi XXI, precum: Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Luciano Berio, Iannis Xenakis sau Gérard Grisey. Ansamblul este cunoscut pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai valoroase formaţii care promovează şi interpretează muzica contemporană la cel mai înalt nivel artistic.
 
Al doilea concert va fi susţinut de Fine Arts Quartet în 4 septembrie, ora 19:00. Cvartetul de coarde american are o istorie impresionantă şi o reputaţie puternică în lumea muzicii clasice. Fondat în 1946 la Chicago, acesta este cunoscut pentru interpretarea sa virtuoasă şi sensibilă a capodoperelor muzicii de cameră, dar şi pentru explorarea unor repertorii mai puţin cunoscute realizată într-un mod deosebit. Fine Arts Quartet a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin sau Ralph Votapek.
 
Romanian Chamber Orchestra va aduce în faţa publicului un concert plin de emoţie adresat familiilor, intitulat - Pinocchio… with „strings” attached. Alături de lucrări celebre scrise de W. A. Mozart sau B. Bartók, va fi interpretată în premieră naţională lucrarea lui M. Gandolfi - Aventurile lui Pinocchio în Funland. Renumita actriţă Ioana Mărcoiu va avea rolul de narator în Pinocchio, în timp ce tânărul clarinetist Petru Pane va interpreta un aranjament realizat de Alin Chelărescu a celebrei lucrări Dansurile populare româneşti de B. Bartók. Concertul din 6 septembrie, ora 19:00, va fi dirijat de maestrul Gabriel Bebeşelea, unul dintre cei mai valoroşi dirijori români contemporani. 
 
În 7 septembrie, ora 19:00, melomanii sunt invitaţi să ia parte la un concert simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Filarmonicii Banatul Timişoara, alături de celebrul Cvartet Arcadia. Vor fi interpretate lucrări de A. Pop, J. Adams, M. Weinberg şi D. Shostakovich. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul belgian, Martin Dendievel.
 
În 14 septembrie, ora 19:00, Camerata Bern va continua seria concertelor din cadrul festivalului. Fondată în 1962, în Elveţia, orchestra îmbină inovaţia şi calitatea artistică la cel mai înalt nivel posibil, bucurându-se de apreciere la nivel mondial. Începând cu 2018, Patricia Kopatchinskaja este directorul artistic al ansamblului. Camerata Bern abordează un repertoriu vast, de la muzica barocă, până la cea contemporană. 
 
20 septembrie, ultima zi a Festivalului Internaţional George Enescu la Timişoara, propune un concert inedit susţinut de Manchester Camerata, ansamblu apreciat de către publicaţia The Times ca fiind „cea mai curajoasă orchestră din Marea Britanie”. Orchestra s-a făcut remarcată nu doar prin prisma colaborărilor internaţionale, cu artişti de renume mondial precum Martha Argerich sau New Order, cât şi prin prisma implicării sale în sănătatea psihică a comunităţilor, din perioada pandemică, când a oferit publicului concerte deosebite.
 
Cele 6 concerte de excepţie sunt organizate de Asociaţia Scena Muzicală, Clubul Rotary Cetate şi Filarmonica Banatul. 
 
Festivalul George Enescu este cel mai mare festival de muzică clasică din România şi unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa. Prima ediţie a festivalului a fost organizată în 1958.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.