Sarcofagul din lemn pictat al lui Ramses al II-lea, un împrumut excepţional din Egipt către Franţa, va fi prezentat la Paris pentru prima dată în 47 de ani, începând de vineri, în cadrul unei expoziţii-eveniment dedicată acestui mare suveran egiptean şi aurului faraonilor, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia intitulată „Ramsès et l'or des pharaons" a început la San Francisco în 2022 şi va continua la Sydney în toamnă, dar sarcofagul va fi expus doar în Franţa.

La Paris, publicul va putea admira acest celebru sicriu regal antropomorf din lemn de cedru, a precizat pentru AFP World Heritage Exhibitions, care îl organizează în perioada 7 aprilie - 6 septembrie la sala mare din La Villette.

Celebrul sarcofag, expus de obicei la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene din Cairo, nu a fost scos din Egipt de 45 de ani. A fost prezentat la Paris, la Grand Palais, în 1976, în cadrul unei expoziţii dedicate deja lui Ramses al II-lea, unul dintre cei mai faimoşi faraoni ai dinastiei a XIX-a, un mare războinic şi constructor prolific care a domnit timp de 67 de ani.

Peste 145.000 de bilete au fost deja vândute pentru expoziţie, înainte de deschiderea acesteia vineri, la Paris, mai mult decât pentru "Tutankhamon", care a primit un total de 1,4 milioane de vizitatori în 2019, au anunţat joi organizatorii.

"În Egipt avem 250 de misiuni străine (arheologice) din 25 de ţări. Cele mai numeroase, 54, sunt formate din francezi", a declarat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, în cadrul unei conferinţe de presă.

Expoziţia prezintă peste 180 de piese originale (statui, bijuterii...), dintre care unele nu au fost niciodată scoase din Egipt. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.