Platforma NFT ElmonX, în colaborare cu Bridgeman Images, oferă o serie de ediţii digitale a unor opere de artă, între care „Salvator Mundi”, care vor fi puse în vânzare începând din această sâmbătă, la un preţ nedezvăluit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A dispărut imediat după vânzare. În noiembrie 2017, la casa Christie's din New York, „Salvator Mundi”, o lucrare atribuită lui Leonardo da Vinci, a fost adjudecată pentru 450 de milioane de dolari, inclusiv onorariile, de Mohammed Ben Salman. Prinţul saudit tocmai a cumpărat cel mai scump tablou din lume. Dar şi cel mai controversat. Atribuirea sa maestrului renascentist este subiect de dezbatere în lumea artei. Dar asta nu contează pentru prinţ - el îl cumpără pe Christ Saviour of the World.

De la această achiziţie, tabloul a dispărut. Până la 12 august 2023. Bineînţeles, originalul este în continuare imposibil de găsit.

ElmonX are deja în stoc „Mona Lisa” (1503) a lui Leonardo da Vinci, care s-a vândut pentru echivalentul a 6.764 de dolari, „Starry Night” (1889) a lui Van Gogh, „The Thinker” (1904) a lui Auguste Rodin şi „Water Lilies” (1907) a lui Claude Monet.

Picturile sunt reproduse folosind baza de date de imagini Bridgeman. Într-o declaraţie, gigantul în domeniul reproducerii de artă a afirmat că „în calitate de specialişti de top la nivel mondial în acordarea de licenţe pentru reproducerea mediilor artistice, culturale şi istorice, suntem încântaţi să lucrăm cu ElmonX, experţi în prima linie a creaţiei artistice NFT”. Aceasta este „o oportunitate unică şi exclusivă de a crea NFT-uri de înaltă calitate pe baza colecţiei vaste a Bridgeman Images”, mai spune acesta.

Piaţa NFT este adesea criticată pentru că este foarte volatilă. În martie 2021, „Everydays-The First 5000 Days”, o lucrare digitală creată de artistul Beeple, a fost vândută la Christie's pentru 69,3 milioane de dolari. Însă, în anul următor, piaţa s-a prăbuşit. Potrivit observatorului din industrie NonFungible, vânzările de NFT la nivel mondial au scăzut cu un procent substanţial de 83%.

În lumea artei, atribuirea tabloului „Salvator Mundi”, care îl înfăţişează pe Hristos ţinând în mână o sferă de cristal, lui Leonardo da Vinci face obiectul unor numeroase dezbateri. Timp de mai mulţi ani după redescoperirea sa în 2005, experţi de marcă de la Met din New York, National Gallery din Londra şi chiar de la Louvre din Paris au examinat cazul acestui tablou excepţional. Deşi nu a fost autentificat oficial, National Gallery din Londra l-a expus în timpul marii sale expoziţii dedicate lui Leonardo da Vinci în 2012. Alţi experţi atrag atenţia asupra lipsei de dovezi în ceea ce priveşte certitudinea atribuirii la maestru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.