Salman Rushdie, Margaret Atwood, Isabel Allende se află printre cei 200 de scriitori şi artişti care sprijină organizaţia PEN International în a promova activitatea persoanelor supuse cenzurii sau persecutate, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scriitorul Salman Rushdie a salutat campania globală drept "o poziţie semnificativă faţă de rasism şi xenofobie", alături de alţi scriitori şi artişti care-i include şi pe Ai Weiwei, Margaret Atwood şi Isabel Allende.

Campania "The Make Space" a PEN International se va axa în următorii trei ani asupra persoanelor persecutate şi cenzurate, Rushdie numind proiectul "un efort concentrat pornit din inima industriei literare pentru a crea oportunităţi şi drepturi pentru scriitorii reprezentativi". 

Proiectul se va concentra pe evenimente, publicaţii şi susţinere, coordonat de 144 de centre de caritate din toată lumea, axate pe drepturile omului. 

Obiectele sale sunt lupta cu stereotipurile şi cu ostilitatea printre refugiaţii din ţările gazdă, precum şi la adresa tot mai multor situaţii periculoase care-i privesc pe jurnaliştii şi scriitorii din toată lumea. 

Artistul chinez Ai Wewei a salutat iniţiativa ca o încercare de a amplifica vocile marginalizate, spunând: "Literatura este un loc unde putem construi noi realităţi împreună, dar dacă literatura nu este la îndemâna noastră acele noi realităţi ameninţă să reconstruiască mentalitatea şi discriminarea lumii în care trăim".  

Autoarea "The House of the Spirits", Isabel Allende, care a fost forţată la exil acum 40 de ani, după o lovitură militară împotriva vărului ei, preşedintele cilian Salvador Allende, a spus că literatura este vitală să înfrunte atitudinea negativă faţă de refugiaţi. "Este foarte uşor să creezi climatul pentru ură când vorbeşti de numere, dar când vezi feţele oamenilor, când te uiţi în ochii fiecăruia dintre ei, atunci totul se schimbă, şi asta poate face arta şi literatura", a spus ea la o întâlnire în cadrul campaniei, în Norvegia. 

Alţi susţinători ai campaniei sunt Yann Martel, Mario Vargas Llosa, Karl Ove Knausgaard, Noo Saro-Wiwa şi Viet Thanh Nguyen.

Potrivit unui comunicat, una din 113 de persoane din populaţia lumii a fost forţată să-şi părăsească casele. 

Anul trecut, Turcia a trimis la închisoare 81 de jurnalişti, mai mult decât orice altă ţară din lume. Egiptul este pe locul doi, cu 25 de oameni închişi, potrivit Committee to Protect Journalists. Comitetul a mai anunţat că Mexicul a devenit unul dintre cele mai periculoase locuri pentru scriitori şi jurnaşişti; în martie, patru jurnalişti au fost ucişi - 40% din numărul total au fost omorâţi în toată lumea până acum. Din Mexic provin cei mai mulţi jurnalişti dispăruţi - 13 din 54 câţi sunt la nivel global. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.