Salman Rushdie va publica un volum de memorii despre oribilul atac care l-a lăsat orb la ochiul drept şi cu mâna stângă afectată. "Knife: Meditations After an Attempted Murder" va fi publicat pe 16 aprilie, potrivit AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Era necesar să scriu această carte: o modalitate de a mă ocupa de ceea ce s-a întâmplat şi de a răspunde violenţei prin artă", a declarat Rushdie într-un comunicat publicat miercuri de Penguin Random House.

În august anul trecut, Rushdie a fost înjunghiat în gât şi în abdomen de un bărbat care s-a năpustit pe scenă în timp ce autorul se pregătea să ţină o conferinţă în vestul statului New York. Atacatorul, Hadi Matar, a pledat nevinovat la acuzaţiile de agresiune şi tentativă de omor.

După ce, în 1989, Marele Ayatollah al Iranului, Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa prin care cerea moartea lui Rushdie pentru presupusa blasfemie din romanul său "Versetele satanice", scriitorul a trăit izolat şi sub pază permanentă. De atunci, însă, în anii care au urmat, el s-a deplasat cu puţine restricţii, până la înjunghierea de la Chautauqua Institution.

"Knife", de 256 de pagini, va fi publicată în SUA de Random House, editura Penguin Random House, care la începutul acestui an a publicat romanul său "Victory City", finalizat înainte de atac. Printre celelalte lucrări ale sale se numără "Midnight's Children", "Shame" şi "The Moor's Last Sigh", câştigătoare a Premiului Booker. Rushdie este, de asemenea, un avocat proeminent al libertăţii de exprimare şi un fost preşedinte al PEN America.

"'Knife' este o carte usturătoare şi o reamintire a puterii cuvintelor de a da sens lucrurilor de neconceput", a declarat Nihar Malaviya, directorul general al Penguin Random House. "Suntem onoraţi să o publicăm şi suntem uimiţi de hotărârea lui Salman de a-şi spune povestea şi de a se întoarce la munca pe care o iubeşte". 

Rushdie, în vârstă de 76 de ani, a vorbit cu The New Yorker despre această încercare, spunându-i lui David Remnick, pentru un număr din februarie, că a făcut eforturi pentru a evita "recriminarea şi amărăciunea" şi că a fost hotărât să "privească înainte şi nu înapoi".

De asemenea, el a mai spus că se străduieşte să scrie ficţiune, aşa cum a făcut-o imediat în anii de după fatwa, şi că ar putea scrie în schimb un volum de memorii. Rushdie a scris pe larg, şi la persoana a treia, despre fatwa în memoriile sale din 2012, "Joseph Anton".

"Acest lucru nu mi se pare a fi la persoana a treia", a spus Rushdie despre atacul din 2022 în interviul acordat revistei. "Cred că atunci când cineva îţi înfige un cuţit în tine, asta este o poveste la persoana întâi. Este o poveste cu "eu"."

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.