Instalaţia imersivă şi interactivă „Omission Possible”, concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru Sala Omnia, deschide această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepţia omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcţii şi simboluri istorice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instalaţia va putea fi vizitată gratuit în zilele de 26, 27 şi 28 august, doar la orele 20.30 şi 21.30, cu înscriere prealabilă la recepţia amenajată la intrarea Sălii Omnia (str. Cristian Popişteanu 3).

Proiectul este realizat de Mutual Loop (Holger Lang / Martina Tritthart) în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Forumul Cultural Austriac în cadrul iniţiativei s[a]it{life}, susţinută de Ministerul austriac al Afacerilor Europene şi internaţionale.

Sala Omnia, anexă a Comitetului Central al Partidului Comunist Român

Aflată în centrul Bucureştiului, clădirea Sălii Omnia a fost proiectată de arhitectul român Cezar Lăzărescu în 1967 ca o anexă a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Aici se desfăşurau iniţial şedinţele conducerii partidului, sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu. Din 1990 a fost sediul Senatului României, pentru ca apoi să devină spaţiu de depozitare şi de repetiţii pentru Teatrul Naţional de Operetă. În 2016, clădirea a fost trecută în proprietatea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, iar de atunci aşteaptă să fie renovată şi consolidată.

„Sala Omnia este o clădire uimitoare din punct de vedere arhitectural, cu un trecut controversat din punct de vedere politic. Atmosfera intensă a marii sălii de şedinţe, conceptul aproape performativ în care a fost gândită deplasarea prin spaţiu sunt potenţate de ornamentele variate si fastuoase de pe pereţi şi tavane, precum şi din spatele principalelor săli, decoraţiuni care arată ca nişte componente ale unor mecanisme ascunse. În timp, patina pe care a căpătat-o această edificiu abandonat a creat o atmosferă stranie”, spun artiştii Martina Tritthart şi Holger Lang/ mutual loop.

Instalaţia „Omission Possible”, care va putea fi văzută între 26 şi 28 august, a fost creată împreună cu artişti români care, la invitaţia organizatorilor, au oferit materiale audio, video sau fotografice despre capitala României, pe care colectivul austriac le-a transformat şi integrat în conceptul său. Unii dintre artişti propun şi intervenţii live în cadrul evenimentului. Această reinterpretare audio-video a istoriei şi simbolurilor Sălii Omnia este realizată în colaborare cu Tavi Anghelus, Ina-Alice Danila, Diana Draghici, Aurora Kiraly, Iosif Kiraly, Denise Lobont, Amalia Mititileu, Irina Motroc, Ana Petrovici-Popescu, Sever Petrovici-Popescu, Diana Păun, Angelica Stan, Alina Tofan, X-Art Collective, Béla Zoltán.

Artiştii îşi propun ca iniţiativa s[a]it{life} să modifice măcar temporar experienţa oamenilor în raport cu locul ales, încercând să provoace la reflecţie si să inspire o transformare a modului în care spaţiul respectiv poate fi perceput şi folosit în viitor. Instalaţia „Omission Possible” este rezultatul unei călătorii de cercetare si a unei discuţii cu publicul, la Rezidenţa BRD Scena9, care au avut loc în aprilie 2022. Concluziile proiectului vor fi prezentate la Bucureşti, în luna octombrie.

Sub numele mutual loop, Martina Tritthart şi Holger Lang realizează din 2018 instalaţii în numeroase ţări din Europa. Intervenţiile lor artistice sunt adaptate spaţiilor publice, dar pot fi văzute şi în medii expoziţionale mai tradiţionale. Una dintre intenţiile lor de bază este interacţiunea instalaţiei cu un cadru existent, dialogul dintre aceasta, ambianţa şi publicul. În paralel, colectivul desfăşoară şi o intensă activitate curatorială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.