Salonul Internaţional de Carte Bookfest şi-a început "lucrările" miercuri, la Romexpo, ediţia a XI-a fiind inaugurată de ambasadorul statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash, Grigore Arsene, preşedintele Acociaţiei Editorilor din România (AER) şi de consilierul prezidenţial pentru Cultură, Sergiu Nistor, toţi fiind de părere că lectura, cărţile trebuie să devină vehiculul prin care educaţia să fie esenţială. Despre carte şi rolul ei major în procesul de formare a vorbit şi ministrul Culturii, Corina Şuteu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de cinci zile, mai mult de 200 de case editoriale propun zeci de evenimente, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, care se derulează în perioada 1 - 5 iunie, în pavilioanele C1, C2, C4 şi C5 ale complexului Romexpo din Bucureşti, a cărui ţara invitată, anul acesta, este Israel. Accesul la cea de-a 11-a ediţie a Bookfest, cât şi la toate evenimentele din cadrul acestuia, va fi gratuit.

„Acum 25 de ani a luat naştere Asociaţia Editorilor din România, condusă de Mircea Martin. În 25 de ani s-au întâmplat multe schimbări fabuloase. Asociaţia a luat o hotărâre curajoasă, cea de a organiza un târg de carte. Atunci, mulţi nu i-au dat şanse. Din 2010, a devenit Salon Internaţional, al care au participat ca ţări invitate Spania, Ungaria, Franţa, Germania, Austria, Polonia, Elveţia, şi anul acesta sunte încântaţi că avem Israelul”, a declarat Grigore Arsene, preşedintele AER. 

Ambasadorul Israelului Tamar Samash a urat bun venit celor prezenţi şi i-a invitat la standul ţării sale, unde vor fi organizate o serie de evenimente. „Vă aşteptăm la standul nostru, unde vom sărbători Ziua Copilului şi vă invităm la Fabrica de vise, dar şi la întâlnirea cu cei şase autori israelieni care vor fi prezenţi aici”, a spus Tamar Samash. „Israelul este o ţară tânără, dar poporul nostru este unul vechi. Literatura israeliană este una emancipată astăzi şi a devenit matură. Nimeni nu poate prevede cum va avolua literatura israeliană”, a mai spus  Tamar Samash.

Sergiu Nistor, consilier pentru Cultură al preşedintelui Klaus Iohannis, i-a înmânat preşedintelui Grigore Arsene diploma prin care preşedintele acordă patronajul său ediţiei de anul acesta a Salonului. „Preşedintele face acest gest, deşi este zgârcit cu acordarea de patronaje, pentru a marca această dedicare unei manifestări culturale, aici, unde cartea este obiectul materiei. Cartea este vehiculul principal prin care trebuie să îmbunătăţim educaţia naţională”, a declarat consilierul.

Şi Institutul Cultural Român, prezent la târg cu un stand, sprijină evenimentul. Directorul ICR, Radu Boroianu, a afirmat: „Aşa cum spunea Constantin Noica: <ai vârsta cărţilor pe care le-ai citit>, cultura trebuie să devină o preocupare a statului. Sper ca şi Bookfest să se afle între preocupările principale”.

La deschiderea Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2016, Corina Şuteu, ministrul Culturii, a vorbit despre importanţa cărţii în preocupările ministerului. „Cartea este una dintre proiectele prioritare ale Ministerului Culturii. De Ziua Copilului mi se pare că deja în acest loc este o vibraţie de curiozitate extraordinară. Cartea rămâne o preocupare specială, cu toate că există o descreştere a interesului pentru lectură”, a spus demnitarul.

Corina Şuteu a vorbit, la deschiderea Bookfest, despre înfiinţarea unui Centru al Cărţii. „Ideea de a iniţia un centru al cărţii este o idee care trebuie lansată. Ar încuraja eforturile pe care le fac bibliotecile. Este o preocupare reală pentru educaţia prin imagine. Cinematografia, filmul sunt elemente foarte importante de educaţie. Dar cartea trebuie să rămână o modalitate prioritară, pentru că ne structurează altfel. Vă doresc un Bookfest bun! Salut prezenţa statului Israel ca ţară invitată şi asta dovedeşte că globalizarea nu înseamnă altceva decât faptul că suntem toţi o mare cultură”, a încheiat Corina Şuteu.

Bookfest se desfăşoară şi în alte oraşe din ţară: Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov, iar în august, la Chişinău, a anunţat Grigore Arsene, preşedintele AER.
Anul acesta, scriitorii israelieni invitaţi la Bookfest sunt: Fania Oz-Salzberger, Zeruya Shalev, Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren şi Gil Hovav şi vor avea loc peste 200 de evenimente propuse de mai mult de 350 de edituri.

Bookfest 2016 se va desfăşura, în premieră, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.