Bienala de la Veneţia a dezvăluit, săptămâna trecută, lista completă a pavilioanelor naţionale care se vor deschide în aprilie. Din această listă lipseşte în mod notabil Rusia, o ţară care participă de obicei la expoziţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a doua Bienală de la Veneţia la rând, Rusia nu va avea un pavilion în cadrul expoziţiei, pe fondul războiului său în curs de desfăşurare în Ucraina. Dar Ucraina va avea din nou un pavilion, la fel ca în 2022, anul în care Rusia a invadat ţara, scrie artnews.com. 

Un purtător de cuvânt al Bienalei de la Veneţia a confirmat că Rusia nu va avea un pavilion la expoziţia din 2024, dar nu a comentat mai mult cu privire la motiv. Încercările de a lua legătura cu organizatorii Pavilionului Rusiei şi cu Ministerul Culturii din Rusia au fost nereuşite.

Rusia se numără printre ţările care au o structură dedicată în Giardini, locul de desfăşurare a Bienalei de la Veneţia, unde sunt amplasate cele mai circulate pavilioane naţionale. Ucraina, pe de altă parte, nu are un pavilion propriu.

În 2022, cu aproximativ două luni înainte de deschiderea Bienalei de la Veneţia, artiştii şi curatorul care reprezentau Rusia s-au retras din pavilion, lăsând ţara fără o expoziţie la cel mai mare festival de artă din lume. Drept urmare, în timp ce alte pavilioane naţionale au întâmpinat vizitatorii, Pavilionul Rusiei a rămas gol şi închis, înconjurat de gărzi.

Geopolitica influenţează în mod regulat pavilioanele naţionale, deşi Rusia este singura ţară care nu participă anul acesta pe fondul unui conflict. Israelul, care are de asemenea un pavilion Giardini, va fi reprezentat de Ruth Patir, chiar dacă războiul din Gaza continuă.

De asemenea, Ucraina, care este încă implicată într-un conflict sângeros cu Rusia, va fi şi ea prezentă anul acesta la Bienală, reprezentată de Katya Buchatska, Andrii Dostliev, Lia Dostlieva, Daniil Revkovskyi, Andrii Rachynskyi şi Oleksandr Burlaka.

Cea de-a 60-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, intitulată „Stranieri Ovunque/Foreigners Everywhere”, va fi deschisă publicului din 20 aprilie până în 24 noiembrie 2024, la Giardini şi Arsenale. Sunt invitaţi 322 de artişti, 90 de ţări şi-au anunţat participarea şi vor fi organizate 30 de evenimente colaterale.

România va fi reprezentată de proiectul „Ce este munca/ What Work Is”, de Şerban Savu, artist clujean, reprezentat de galeria Plan B. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.