Celebrul Teatru Bolşoi din Moscova a anunţat miercuri, că retrage din repertoriu baletul „Nureev”, în regia lui Kirill Serebrennikov, acuzat de „propaganda a valorilor sexuale netradiţionale”, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest spectacol dedicat balerinului sovietic Rudolf Nureev a stârnit deja furia autorităţilor ruse la momentul premierei sale în 2017, când Kirill Serebrennikov a fost acuzat de delapidare de fonduri publice.

Ultima dată a fost jucat în ianuarie 2021, cu mai bine de un an înainte de începerea ofensivei ruseşti în Ucraina, potrivit Teatrului Bolşoi. „Spectacolul Nureev este retras din repertoriu din cauza legii (...) privind propaganda valorilor netradiţionale”, a explicat directorul acestui teatru, Vladimir Urin, citat de biroul său de presă.

La sfârşitul anului 2022, Rusia şi-a înăsprit legislaţia anti-LGBT, adoptată în 2013: interzicând iniţial „propaganda LGBT” în rândul minorilor, acum interzice „promovarea relaţiilor sexuale netradiţionale” în rândul tuturor publicurilor în mass-media, pe internet, în cărţi, filme şi alte producţii culturale. Director al Baletului Operei din Paris din 1983 până în 1989, Rudolf Nureev a marcat istoria dansului prin coregrafiile sale. Nu a făcut niciodată un secret în legătură cu homosexualitatea lui.

În iulie 2017, la premiera baletului de la Bolşoi, o fotografie a balerinului gol urma să apară pe scenă, dar spectacolul a fost anulat în ultimul moment, oficial din cauza lipsei de pregătire a artiştilor. Presa invocase atunci presiuni din partea autorităţilor, ostile evocării homosexualităţii dansatorului. Premiera „Nureev” a avut loc în sfârşit pe 10 decembrie 2017, dar fără creatorul său Kirill Serebrennikov, în arest la domiciliu la Moscova, sub acuzaţia de delapidare de fonduri publice, pe care a descris-o drept „absurdă”.

Destituit din funcţia de director al Centrului Gogol din capitala Rusiei, la câteva luni după ce a fost condamnat în legătură cu această afacere denunţată de susţinătorii săi ca fiind o pedeapsă din partea puterii pentru luările sale de poziţie, Kirill Serebrennikov, artist recunoscut în Europa, trăieşte în prezent în exil în străinătate.

În paralel cu ofensiva din Ucraina lansată în februarie 2022, Rusia, din ce în ce mai îndepărtată de lumea occidentală, continuă o „revoluţie culturală” conservatoare cu alură de epurări artistice, care a început în anii 2000 pentru „apărarea valorilor tradiţionale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.