Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat, legat de informaţia privind retragerea directorului ICR Londra, că "menirea poziţiei ocupate este una extrem de importantă, are foarte mare importanţă întreaga raportare la funcţie, de aceea cred că o demisie a doamnei director Catinca Nistor este un act firesc".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pe scurt, ICR este principalul vector cultural român în străinătate iar prestaţia acestuia este imperios necesar să fie la nivelul misiunii sale importante. În ceea ce priveşte situaţia de la ICR Londra, nu comentez competenţele manageriale ale doamnei director, dumneaei a convins la numire comisiile de politică externă şi de cultură şi media ale Senatului. De asemenea, nu au existat decizii manageriale culturale criticabile. Totuşi, menirea poziţiei ocupate este una extrem de importantă, are foarte mare importanţă întreaga raportare la funcţie, de aceea cred că o demisie a doamnei director Catinca Nistor este un act firesc", a scris ministrul pe Facebook. 

"Institutul Cultural Român/ Romanian Cultural Institute este o instituţie extrem de importantă, vitală chiar, a spaţiului cultural român, de aceea cred că este momentul unei discuţii aprofundate despre implementarea unei reforme importante a acestuia. În perioada următoare voi propune Coaliţiei demararea unui proces de regândire a modului de funcţionare a ICR pentru a-l aduce la standardele dorite de noi toţi", a mai spus Romaşcanu. 

Preşedintele ICR, Liviu Jicman, a declarat pentru News.ro că a înaintat o propunere de revocare a directorului ICR Londra, Catinca Nistor. Decizia vine după numeroase controverse apărute în spaţiul public despre directoare. 

La 1 martie, şefa ICR Londra a cântat într-un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce, la care a fost prezent şi violoncelistul Andrei Cavassi, stânind numeroase critici în social media.

În noiembrie 2022, libertatea.ro a relatat că statul român plăteşte o chirie lunară de 6.500 de lire pentru directoarea ICR Londra, actriţa Catinca Nistor, care ar fi refuzat apartamentul pus la dispoziţie, în care au locuit directorii anteriori.

În aprilie, numirea lui Nistor la conducerea ICR Londra a fost criticată de USR, care a acuzat că ”PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”.

”Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023”, arătau atunci reprezentanţii USR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.