Romanul „În toate a fost frumuseţe” („Ordesa”, în versiune originală) de Manuel Vilas, desemnat cea mai bună carte a anului 2018 din Spania conform criticilor de la „El País”, „El Mundo”, „El Heraldo” şi „El Cultural”, a fost tradusă în colecţia Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cititorii pot găsi în librării ediţia în limba română a cărţii care a ţinut prima pagină a presei culturale spaniole în anul 2018. 

Vândută în sute de mii de exemplare în spaţiul de limba spaniolă şi tradusă în peste 20 de limbi, romanul „În toate a fost frumuseţe” a fost recompensat un an mai târziu cu Prix Femina Étranger.

Poet, scriitor şi eseist, Manuel Vilas a început să scrie această carte la scurt timp după ce şi-a pierdut mama şi la doisprezece de la dispariţia tatălui, cartea fiind o splendidă scrisoare de dragoste, o meditaţie asupra dorului, singurătăţii şi sinelui.

„Inima mea seamănă cu un copac negru plin de păsări galbene care ţipă şi îmi pigulesc din carne, ca într-un supliciu.” Acesta este autoportretul crud şi lipsit de tabuuri al unui scriitor care se confruntă cu dispariţia ambilor părinţi. Asaltat de fantome din trecut, el regăseşte speranţa în amintirea scăldată-n lumină a iubirii lor şi-n frumuseţea unei lumi dispărute. Profund sinceră şi minunat scrisă, într-un limbaj deopotrivă poetic şi crud, cartea lui Manuel Vilas se citeşte ca şi cum ar fi catharsisul unui doliu imposibil, cel al morţii părinţilor noştri, dar şi al sfârşitului unei epoci, o experienţă universală. „Tot ceea ce iubim şi pierdem, ceea ce iubim foarte mult, ceea ce iubim fără să ştim că într-o zi ne va fi furat, tot ceea ce, după pierderea sa, nu a putut să ne distrugă şi nu a căutat ruina cu cruzime şi hotărâre, sfârşeşte, mai devreme sau mai târziu, transformat în bucurie”, mărturisea autorul în cadrul unui interviu recent.

Ediţia în limba română a cărţii poartă semnătura lui Marin Mălaicu-Hondrari, desemnat anul trecut cel mai bun traducător de limba spaniolă din România în cadrul Galei Premiilor Observator cultural, distincţie acordată acordată de Institutul Cervantes din Bucureşti.

„Am tradus cu mare bucurie romanul lui Manuel Vilas, pentru că personajul principal este pe gustul meu, un personaj complex, cu relaţii de familie complicate şi cu o viaţă interioară bogată care complică şi mai mult lucrurile, un personaj pe care uneori îţi vine să-l îmbrăţişezi, alteori îţi vine să-l iei la palme, dar care nu-ţi rămâne niciodată indiferent, tocmai pentru că a ştiut să descopere că în toate experienţele prin care a trecut a fost măcar un dram de frumuseţe”, a mărturisit acesta.

„O carte magnifică, sfâşietoare şi plină de curaj”, scria despre romanul lui Vilas îndrăgitul scriitor spaniol Javier Cercas. „Puternică, sinceră, pe alocuri foarte curajoasă, e o carte despre pierderea părinţilor, despre durerea cauzată de cuvinte niciodată spuse şi despre nevoia de a iubi şi de a fi iubit. Excelent scrisă. N-am fost deloc surprins de succesul ei”, completa autorul bestsellerului Patria, Fernando Aramburu.
„Cea mai bună carte pe care am citit-o anul acesta”, declara în presa culturală franceză îndrăgita scriitoare Annie Ernaux, cu puţin timp înainte de recompensarea romanului cu Prix Femina Étranger.

Manuel Vilas s-a născut în 1962 la Barbastro, în regiunea spaniolă Huesca. A debutat ca poet în 1982 şi a continuat să scrie roman şi proză scurtă, fiind în momentul de faţă unul dintre cei mai apreciaţi scriitori spanioli. În toate a fost frumuseţe a luat Spania prin surprindere în 2018, ajungând la cifre de vânzări fenomenale pentru o operă profund literară. În plan internaţional, romanul a fost retipărit de opt ori în Italia şi de şase ori în Portugalia, câştigând în Franţa prestigiosul Prix Femina Étranger în 2019. A fost finalist al Prix Médicis şi al Prix du Meilleur Livre Étranger. Cotinuarea, romanul Alegría, se află în pregătire la Editura Pandora M.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.