„România Sălbatică”, amplu proiect documentar, va avea premiera naţională la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ce se va desfăşura în perioada 23 iulie - 1 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După mii de kilometri parcurşi, sute de ore de filmare şi zece ani de pre-producţie, cel mai mare proiect de fotografie şi film documentar dedicat naturii din ţara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piaţa Unirii.

Prima etapă a proiectului „România Sălbatică”, iniţiat de fotograful Dan Dinu în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature), s-a desfăşurat în perioada 2010 - 2013, când au fost fotografiate toate cele 28 de rezervaţii mari din România (parcuri naţionale, parcuri naturale, geo-parcuri şi o rezervaţie a Biosferei), demersul finalizându-se cu o expoziţie de fotografie în aer liber, vizitată de peste 50.000 de oameni din marile oraşe din ţară.

Premieră în prezenţa echipei

Dan Dinu fotografiază natura de mai bine de 20 de ani, jumătate din această perioadă dedicând-o proiectului „România Sălbatică”. Este membru fondator şi preşedinte Forona (Organizaţia Fotografilor de Natură din România) şi a colaborat cu multe ONG-uri de mediu în proiecte de conservare a naturii. Din 2013, a început să lucreze în domeniul filmului documentar, fiind parte atât din producţii locale, cât şi din proiecte de anvergură pentru NatGeo Wild sau BBC.

Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experienţă, s-a alăturat proiectului în 2014 şi, alături de Dan Dinu, a fondat NTD Film, sub tutela căruia a produs mai multe filme, unele dintre acestea selectate şi premiate la festivaluri din întreaga lume. De-a lungul timpului, a filmat şi pentru producţii de anvergură difuzate de NatGeo Wild. Este un colaborator frecvent al ONG-urilor de mediu, alături de care a lucrat la diferite proiecte de conservare şi educare.

Ultima etapă a proiectului a început în 2018, când ei au decis să adune toată munca acestor ani într-un film de anvergură, singurul de această amploare. „România Sălbatică” este cel mai complex documentar dedicat naturii din ţara noastră şi promite publicului filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase şi greu accesibile, precum şi poveşti unice despre biodiversitatea ţării.

„Filmul acesta este o călătorie, una care să ne ajute să descoperim măcar o parte din bogăţia naturală pe care o avem. Pierduţi în cotidian, uităm să vedem sau chiar să credem că, dincolo de oraşe, natura abundă. Călătoria noastră va fi una despre emoţie, empatie, dramă şi un strop de comedie. Acest film, ca de altfel întregul proiect, este pentru mine un omagiu adus naturii de la care am învăţat, de care m-am bucurat, pe care am înţeles că trebuie să o respect”, a declarat Dan Dinu, iniţiatorul proiectului şi regizorul filmului documentar.

Membrii echipei documentarului vor fi prezenţi la premiera de la Cluj-Napoca.

Demersul, unic pentru ţara noastră, s-a bucurat încă de la început de susţinerea specialiştilor din ONG-urile de mediu, a administratorilor parcurilor şi rezervaţiilor naturale, precum şi a întregii comunităţi de fotografi şi pasionaţi de natură.

După premiera naţională de la TIFF, în luna august, vor avea loc proiecţii-eveniment în aer liber, unele din ele organizate chiar în rezervaţii naturale. Filmul va fi lansat în cinematografe în luna septembrie, în peste 50 de oraşe şi 90 de săli de cinema.

„România Sălbatică” este o producţie NTD Film, co-produsă de Libra Films şi Avanpost Media, distribuită de Transilvania Film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.