România va prezenta, din octombrie, timp de patru luni, peste 250 de evenimente culturale la Festivalul Internaţional de Arte Europalia, între care expoziţia "Brâncuşi. Sublimarea formei", eveniment principal, va fi deschisă la Centrul Bozar. În cadrul primei şi celei mai ample retrospective dedicate sculptorului român în Belgia vor fi expuse opere de artă din mari muzee ale lumii precum: Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin şi Centrul Pompidou din Franţa, Muzeul Hirshhorn din Washington şi Muzeul Guggenheim din New York.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectele româneşti vor fi prezentate în mai multe oraşe din Belgia, dar şi în alte ţări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania.

România, invitat de onoare al celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Arte Europalia din Belgia, va prezenta în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, expoziţii, spectacole, concerte, workshopuri. 

"Credem că Europalia România este un program unic de promovare culturală. România va fi prezentă cu aproximativ 250 de evenimente culturale de top. Dintre evenimentele majore este de menţionat expoziţia "Brâncuşi", care a adus acestei instituţii şi cele mai mari provocări logistice. ICR este managerul acestui proiect de ţară”, a declarat, joi, Mirel Taloş, preşedinte interimar a Institutului Cultural Român, în cadrul unei conferinţe de presă.

Expoziţia "Brancusi. Sublimation of form/ Brâncuşi. Sublimarea formei", curatoriată de Doina Lemny, doctor în istoria artei, va reuni, la Centrul Bozar din Bruxelles, fotografii şi documente, opere de artă din mari muzee ale lumii precum: Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin şi Centrul Pompidou din Franţa, Muzeul Hirshhorn din Washington şi Muzeul Guggenheim din New York.

Într-o transmisie via skype, Doina Lemny a mărturisit că expoziţia dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi "este un vis". "Suntem susţinuţi şi asta mă face să cred că va fi o reuşită”, a spus istoricul. 

Dirk Vermaelen, director artistic al Europalia International, a accentuat faptul că "pentru expoziţia "Brâncuşi", prima retrospectivă dedicată sculptorului român în Belgia, au fost înregistrate deja foarte multe solicitări în avans".

Sculpturi de Auguste Rodin şi Medardo Rosso vor completa prima secţiune cronologică a expoziţiei "Brâncuşi". De asemenea, în cadrul expoziţiei, o atenţie mare va fi conferită şi studioului lui Brâncuşi, şi lucrărilor contemporanilor, prietenilor şi elevilor săi, Amedeo Modigliani, Man Ray, Férnand Leger, Marcel Duchamp şi Isamu Noguchi. Expoziţia va fi găzduită de Bozar, în perioada 2 octombrie 2019 - 12 ianuarie 2020.

O altă expoziţie de marcă, prezentată de România la Europalia, va fi "Dacia - trecutul glorios al României", organizată în Muzeul Gallo Roman Tongeren.

Expoziţia „La începuturile istoriei. Civilizaţii timpurii (preistorice) între Carpaţi şi Dunărea de Jos” va fi organizată la Muzeul Grand Curtius din Liège. Muzeul este unul dintre cele mai vechi din Belgia, cu colecţii care acoperă întreaga evoluţie a locuirii din această regiune, din paleolitic până în secolul al XX-lea. Evenimentului i-a fost rezervat unul din spaţiile cele mai prestigioase, o veche reşedinţă burgheză din secolul al XVII-lea.

"Selecţia, o panoramă a artelor din România, este un echilibru între principiul tradiţiei combinat cu contemporaneitate, existând foarte multe rezidenţe reciproce. Nu este un festival obişnuit, fiind un eveniment care îşi propune să deschidă drumul artiştilor”, a spus Horia Barna, director artistic al Europalia România.

Spectacolul de teatru “Povestea prinţesei deocheate”, text şi regie semnate de Silviu Purcărete, se adaugă listei evenimentelor din cadrul Festivalului. Spectacolul, desemnat cel mai bun în stagiunea 2018-2019 la Gala Premiilor UNITER (ediţia a 27-a), poate fi văzut în zilele de 17, 18 şi 19 decembrie 2019, la sala Les Halles de Schaerbeek din Bruxelles.

Muzica electronică românească va fi reprezentată de 11 artişti şi trupe din generaţii diferite, printre care Khidja, Borusiade, Raze de soare şi Karpov Not Kasparov.

Accentul va fi pus şi pe creaţii noi şi pe schimburi interdisciplinare între artişti români şi belgieni. Pe lângă proiectul Taraf de Impex al muzicienilor rromi, alte proiecte ies în evidenţă: cineastul Antony Nti a călătorit în România pentru a filma un clip cu duo-ul Karpov not Kasparov. Compozitorul belgian Milan Warmoeskerken propune prima compoziţie electroacustică pentru tulnic, instrument tradiţional românesc, care va fi prezentată în premieră  la evenimentul de deschidere a programului muzical, la Sala STUK din Leuven (3 octombrie, de la ora 20.00) şi va fi urmat de un altul la capela Les Brigittines din Bruxelles (4 octombrie, de la ora 20.00).

SoNoRo, Valentin Răduţiu, Alexandra Dariescu împreună cu Angela Gheorghiu, Petrică Daniel Ciobanu şi ConTempo Quartet sunt doar o parte dintre numele care vor fi prezente în cadrul Europalia la categoria muzică clasică. Jazzul va fi reprezentat de Lucian Ban (cu proiectul „Oedip Redux”), Maria Răducanu şi Ada Milea, alături de cvartetul lui Alexandru Bălănescu.

Sub titlul "Videogramele unei naţiuni", istoria recentă a României va fi prezentată şi prin intermediul cinematografiei. La 30 de ani de la Revoluţia din 1989, Institutul Cultural Român propune în cadrul festivalului o selecţie de filme care evidenţiază momente importante ale tranziţiei sociale şi culturale din România ultimelor opt decenii: de la filme de propagandă la filme subversive, de la naţional-socialismul idilic la realismul Noului Cinema Românesc. Vor fi prezentate peste 90 de producţii cinematografice româneşti semnate, între alţii de: Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Dan Piţa, Andrei Ujică, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Nae Caranfil, Radu Jude, Manole Marcus.

Mircea Cărtărescu, cel mai tradus scriitor român, va avea întâlniri cu studenţii de la universităţile Bruxelles, Anvers, Gent în luna noiembrie, 2019.

O evocare a două genii artistice incontestabile ale secolului al XX-lea: Maurice Béjart şi Eugen Ionesco, va avea loc la Maison Béjart, pe 29 ianuarie 2020 în prezenţa lui Matei Vişniec şi a lui Răzvan Mazilu (Ionesco & Béjart).

Evoluţia artei româneşti de la mijlocul sec. XIX până în zilele noastre va fi urmărită prin expoziţia "Perspectives" (2.10.2019-12.01.2020), un proiect despre conceptul de identitate în arta românească sau despre cum a fost formată identitatea românească în contextul socio-politic, curatoriat de Wim Waelput, în colaborare cu Igor Mocanu.

De asemenea, în cadrul Europalia, singurul premiu pentru curatorii emergenţi a fost câştigat de artista de origine române Claudia Rădulescu, pentru proiectul ei “HIT”, în colaborare cu Els Vermang. Proiectul va fi prezentat la KANAL-Centre Pompidou, în perioada 13 decembrie 2019 - 26 ianuarie 2020.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.