România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, a anunţat, vineri, European Broadcasting Union (EBU), din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, a anunţat, vineri, European Broadcasting Union (EBU), din cauza datoriilor neplătite de televiziunea publică.  România nu va participa, în 2016, la competiţia Eurovision, pe fondul datoriilor pe care TVR nu le-a plătit către European Broadcasting Corporation.

Părtătorul de cuvând al guvernului a anunţat, vineri, că executivul nu a găsit soluţia tehnică prin care să se facă plata pentru Eurovision. ”Guvernul nu a găsit soluţia tehnică prin care să se facă plata pentru Eurovision şi nu există baza legală care să permită acest transfer, având în vedere că societatea respectivă are multiple datorii”, a declarat, vineri, Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că Societatea Română de Televiziune are datorii multiple şi nu există baza legală pentru a se face transferul, pentru că în acest context s-ar fi sesizat mai multe foruri: ”E o problemă de ani de zile şi adresa a ajuns la noi acum. Cred că e inechitabil să fie acuzat acest guvern. Noi nu am găsit soluţia să facem plata in 24 de ore”, a spus Suciu.

Acesta a precizat că garanţia care se solicita însemna o plată, iar Guvernul nu are o soluţie şi nici nu crede că acest lucru este posibil.

În acest moment, conducerea televiziunii publice a fost convocată într-o şedinţă, pentru a vedea dacă există soluţii. ”În principiu, dacă s-ar fi respectat memorandumul trimis către guvern în 2012 , nu se ajungea în acest impas”, a declarat pentru News.ro Cristian Zgabercea, producător general al TVR. 

Contactată de News.ro, Iuliana Marciuc, şeful delegaţiei României la Eurovision, a spus că televiziunea încă nu a fost oficial înştiinţată de EBU şi că taxa pentru Eurovision a fost plătită, iar datoria este către EBU.

Potrivit site-ului organizatorilor, televiziunea publică nu şi-a plătit, în mod constant, datoriile, cuantumul acestora fiind de 16 milioane de franci elveţieni.

 În urma acestei decizii, TVR nu va mai putea să participe la ediţia din 2016 a concursului Eurovision şi pierde accesul la serviciile oferite de EBU membrilor săi, inclusiv la Eurovision News şi Sports News, dreptul de a difuza anumite evenimente sportive, accesul la expertiza tehnică şi legală pentru diverse evenimente.

Decizia EBU a fost luată după ce termenul limită acordat guvernului României în privinţa unui aranjament satisfăcător de reeşalonare a datoriei a expirat pe 20 aprilie.

EBU a anunţat vineri că a retras TVR din toate serviciile destinate membrilor săi, din cauza datoriilor televiziunii publice române.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, declarase, miercuri, că subiectul datoriilor TVR către Eurovision este în atenţia prim-ministrului, care poartă discuţii cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Culturii, sperând să poată da un răspuns instituţiei până la finalul săptămânii.

"Subiectul este în atenţia noastră. Nu am un răspuns să vă dau, dar este în atenţia noastră şi se discută. Premierul discută şi cu ministrul de Finanţe şi ministrul Culturii să vedem ce răspuns putem da acestei solicitări", a spus Suciu, întrebat despre solicitarea EBU de a primi din partea autorităţilor precizări cu privire la situaţia datoriei.

Dan Suciu a fost întrebat şi dacă Guvernul se va încadra în termenul limită solicitat de EBU, de până la finalul acestei săptămâni, el afirmând că Executivul "speră" să rezolve situaţia până atunci.

Televiziunea Română a anunţat sâmbătă că a primit o notificare verbală din partea reprezentanţilor European Broadcasting Union, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume, potrivit căreia, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, ce depăşesc 10 milioane de euro, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.