Romanciera britanică Hilary Mantel a spus că va solicita cetăţenia irlandeză şi "să redevină europeană", părăsind Marea Britanie care a ieşit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Criticând monarhia, care "o lasă perplexă", scriitoarea a afirmat , într/un interviu publicat sâmbătă de La Repubblica, că ea "se simte mai bine în republică", potrivit AFP.               

"Sper să pot face în curând parcursul invers al familiei mele şi să devin irlandeză", a explciat Mantel, de origine irlandeză după bunici.                

Acest proiect a fost "stopat" de Covid, a explicat romanciera în vârstă de 69 de ani, care a câştigat de două ori prestigiosul premiul literar Booker pentru primele volume din trilogia sa despre Thomas Cromwell, ministru al regelui Angliei Henri VIII.

Chiar dacă ea spune că apreciază locul unde trăieşte, "la marginea mării" în sud-vestul Angliei, scriitoarea explică că "simte nevoia de a-şi face bagajele cât mai repede posibil. Şi să devină din nou europeană". 

Ea a descris de asemenea Marea Britanie drept "o construcţie artificială şi precară". "Copil fiind nu am învăţat nimic despre istoria altor părţi ale acestor insule", a declarat ea.      

În acelaşi interviu, ea l-a criticat pe prim-ministrul Boris Johnson, un apărător al Brexitului, pe care l-a întâlnit de mai multe ori. "El nu ar trebui să existe în viaţa publică. Şi sunt sigură că o ştie", a afirmat ea, exprimându-şi "ruşinea de a trăi într-o naţiune care a ales acest guvern". 

Ea i-a caracterizat pe cei pro-Brezit "oportunişti imaturi, ipocriţi, vicleni şi adesea ridicoli".                

Brexitula  provocat un aflux de cereri pentru cetăţenie irlandeză din partea britanicilor cu origini în această ţară, pentru a-şi păstra libera circulaţie în Uniunea Europeană.                

Maestrul romanului de spionaj, John Le Carré, un aprig opozant al Brexitului, a dobândit naţionalitatea irlandeză cu puţin înainte de moartea sa în decembrie 2020, a dezvăluit unul dintre fiii săi în aprilie.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.