Capitala saudită Riad a fost aleasă, marţi, pentru a găzdui prestigioasa Expoziţie Universală 2030, devansând cu o diferenţă mare rivalii Busan şi Roma în prima rundă de vot, în ciuda criticilor, în special pe tema drepturilor omului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Riadul a obţinut 119 voturi, faţă de 29 pentru Busan şi 17 pentru Roma, adică mai mult de două treimi din cele 165 de voturi necesare, potrivit rezultatelor BIE (Bureau International des Expositions). Când au fost anunţate rezultatele, au răsunat strigăte de bucurie din partea numeroasei delegaţii saudite.

"Suntem extrem de mândri de acest rezultat", a declarat ministrul saudit de Externe, Faisal bin Farhan Al Saud. 

"Este o expresie a încrederii comunităţii internaţionale în ceea ce avem de oferit, iar noi ne angajăm să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor", a spus el.

El a salutat, de asemenea, faptul că organizarea expoziţiei a coincis cu Vision 2030, un program de reforme care vizează reducerea dependenţei regatului de petrol.

"Arabia Saudită a câştigat decisiv Expoziţia 2030", a declarat Dimitri Kerkentzes, secretarul general al BIE, felicitând Riadul pentru "victoria sa incredibilă".

Această expoziţie va fi catalizatorul transformării regatului", a spus el în cadrul conferinţei de presă care a urmat votului.

Toate cele trei oraşe candidate s-au lăudat cu proiectele lor ecologice şi de înaltă tehnologie în încercarea lor de a găzdui Expo, un eveniment care atrage milioane de vizitatori, şi s-au angajat în campanii intense de lobby în ultimele luni.

La prezentarea candidaturilor la Paris, în iunie, au fost prezenţi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Ben Salmane, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol şi premierul italian Giorgia Meloni.

Ambasadorul Giampiero Massolo, preşedintele Comitetului de promovare Roma-2030, a reacţionat dur la nominalizarea Riadului, criticând "abordarea mercantilă şi tranzacţională" care, în opinia sa, a stat la baza votului. Aceasta nu mai este o bătălie de conţinut sau o competiţie între proiecte", a spus el.

Candidatura Arabiei Saudite se lăuda cu "peisaje naturale de talie mondială" şi cu "prima expoziţie cu emisii de carbon negative", într-o ţară care este unul dintre principalii producători de petrol din lume şi unul dintre cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor. Cu toate acestea, a atras numeroase critici.

Marţi, 15 ONG-uri pentru drepturile omului au cerut BIE să nu voteze pentru Riad din cauza bilanţului său "îngrozitor" în materie de drepturi ale omului.

Pentru sociologul Patrick le Galès, director de cercetare la CNRS, centrul francez de cercetare ştiinţifică, este vorba de "o spălare de bani la scară mare", iar acest tip de eveniment serveşte în primul rând la "întărirea statutului elitelor în funcţie".

La rândul său, candidatura sud-coreeană promova o "armonie între natură, umanitate şi tehnologie", construită pe un fost port industrial din Busan, în timp ce Italia îşi propunea să "reunească istoria şi viitorul" la Roma, unde va fi construit pentru această ocazie "cel mai mare parc solar urban din lume".

Expoziţiile universale au loc o dată la cinci ani şi au o durată de şase luni. Potrivit lui Dimitri Kerkentzes, ele oferă ţării alese ocazia de "a se arăta lumii", fiind totodată "un laborator pentru arhitecţi".

De exemplu, Turnul Eiffel a fost construit la Paris pentru Expoziţia Universală din 1889, la fel cum Atomium şi Space Needle, structuri emblematice ale Bruxelles-ului şi Seattle (SUA), au fost construite pentru expoziţiile din 1958 şi 1962.

Cea mai recentă, de la Dubai, a atras 24 de milioane de vizitatori. Evenimentul din 2025 va avea loc la Osaka, în Japonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.