Grigorescu, Tonitza şi Luchian sunt artiştii cei mai căutaţi pe piaţa de artă din România, lucrările lor înregistrând cele mai mari preţuri în licitaţii anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pe Bucegi”, de Nicolae Grigorescu - 196.000 de euro

Cel mai mare preţ l-a înregistrat anul acesta lucrarea „Pe Bucegi”, de Nicolae Grigorescu, din prestigioasa colecţie istorică a Reginei Elisabeta a României, care a fost vândută în Licitaţia de Vară, organizată de Artmark, contra sumei de 196.000 de euro. Operă pastorală importantă, tabloul a avut o evaluare stabilită între 140.000 şi 220.000 de euro. Lucrarea a participat, de-a lungul timpului, la importante expoziţii, fiind achiziţionată de Regina Elisabeta, probabil, din cadrul Expoziţiei Generale Române în 1906, eveniment organizat, în cât priveşte compunerea sa artistică, sub directa supraveghere a lui Nicolae Grigorescu. Monografia realizată de poetul naţional Alexandru Vlahuţă reţine momentul participării acestei capodopere, precum şi al rezervării ei de Regina Elisabeta.

„Primăvara la Câmpina”, de Nicolae Grigorescu - 95.000 de euro

Tabloul „Primăvară la Câmpina” (1885 - 1890), de Nicolae Grigorescu, a fost vedeta Licitaţiei de Primăvară a casei Artmark. Pânza a fost adjudecată la 95.000 de euro. Lucrarea din colecţia istorică a bancherului Ernest Edmond Goodwin (1848-1931) a avut o estimare iniţială între 70.000 şi 120.000 de euro.

„Tătăroaică cu şalvari roz”, de Nicolae Tonitza - 90.000 de euro

„Tătăroaică cu şalvari roz” a avut o estimare între 80.000 şi 150.000 de euro  şi este reprezentativă pentru ce caracterizează universul tonitzian. Tabloul a fost vândut în final la 90.000 de euro. Desprinsă din sfera umanului, tema nudului, propusă de artist începând cu anul 1926 va fi una din temele în care artistul va excela atât grafic, cât şi pictural. Surprins în iatac, în intimitatea căminului, la Mangalia sau la Balcic, nudul va oferi imaginea unei interpretări profund plastice, în cadrul căreia va aşeza culoarea şi lumina pe scara valorilor sale creative. 

„Toamna (Inocenţa)”, de Ştefan Luchian - 90.000 de euro

„Toamna”, care provine din colecţia istorică Victor Antonescu, a fost adjudecată pentru 90.000 de euro în Licitaţia de Iarnă. Lucrarea de mari dimensiuni, semnată de celebrul pictor care a modernizat pictura românească, face parte dintr-un ansamblu de patru panouri pictate de Luchian. 

„Afizé”, de Nicolae Tonitza - 85.000 de euro

Uleiul pe carton pictat de Tonitza între anii 1934 şi 1935 a avut o estimare stabilită în Licitaţia de Primăvară a casei Artmark între 40.000 şi 60.000 de euro. A fost adjudecat cu dublul estimării minime. Afizé face parte din mica echipă de tătăroaice pe care Tonitza le-a pictat la Balcic: Gurli Ali Pelivan, Rakiş Ali, Nezibe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.