Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) îşi exprimă dezacordul total cu privire la înstrăinarea unui teren aflat în apropierea Muzeului Naţional "Grigore Antipa" şi anunţă că va folosi toate căile legale pentru ca astfel de iniţiative să nu mai afecteze activitatea unei instituţii muzeale, potrivit unei informări publicate pe pagina de Facebook a organizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"RNMR a luat la cunoştinţă cu îngrijorare de solicitarea înaintată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, urmare a adresei Secretariatului General al Guvernului nr. 10025/12.06.2019, către Muzeul Naţional Grigore Antipa pentru exprimarea de către acesta a unui punct de vedere cu privire la posibilitatea dezmembrării unei părţi din terenul aflat în administrarea sa, proprietate publică a Statului, şi transferul acestuia în administrarea unui viitor muzeu ce urmează a fi construit pe acest teren", se arată în anunţul organizaţiei.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România îşi manifestă dezacordul total cu privire la această iniţiativă şi cu privire la solicitările adresate Muzeului National Grigore Antipa, luând în considerare mai multe aspecte care ţin de calitatea de monument istoric a Muzeului Antipa, în integralitatea sa, de apartenenţa respectivului teren la o zonă construită protejată, de importanţa existenţei unui spaţiu verde aferent muzeului şi de nevoia acestuia de utilizare a lui pentru activităţile din aer liber.

Potrivit Reţelei, "acest proiect este inoportun şi vom utiliza toate căile legale de care dispunem pentru ca astfel de iniţiative regretabile să nu poată vreodată să afecteze buna funcţionare a unei instituţii de cultură, în cazul de faţă a Muzeului Naţional Grigore Antipa".

Reprezentanţii RNMR solicită ministrului Culturii, Valer Daniel Breaz, să lămurească această problemă în cel mai scurt timp şi să ia decizia de a aviza negativ o astfel de propunere.

"Îngrijorarea noastră este determinată şi de faptul că ne aducem foarte bine aminte de o încercare din 2013, a Guvernului Ponta, de a muta Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ în sediul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, care urma la rândul lui să fie desfiinţat, totul pentru a face loc unei dezvoltări imobiliare în spaţiul din Şoseaua Kiseleff nr. 1", conform RNMR. 

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a transmis luni un răspuns Ministerului Culturii, prin care a informat că nu vrea să renunţe la cei 5.300 de metri pătraţi din parcul Muzeului în vederea realizării unei alte construcţii. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.