În 2018, ceasul astronomic de la Praga a fost restaurat şi calendarul său astronomic, realizat de pictorul Joseph Mánes (1820-1871), transferat la muzeul oraşului. În locul său, o copie realizată de un artist ceh a fost instalată pe faţada primăriei. Dar copia nu este similară versiunii originale, ceea ce critică mai mulţi experţi. Cazul este adus în faţa Inspectoratului General al Patrimoniului din Ministerul ceh al Culturii, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creat în 1410 de ceasornicarul regelui Mikuláš de Kadaň, orologiul astronomic de la Praga este una dintre atracţiile oraşului care anunţă ora, poziţia Soarelui, precum şi pe cea a Lunii. Două deschideri, plasate deasupra cadranului impresionant se animă prezentând figurile a doi apostoli care defilează pe rând. Spectacolul este cel care atrage 700.000 de vizitatori pe an. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Velvet Agentie (@velvettravelro)

În cadranul inferior, un calendar circular semnat de pictorul Josef Mánes, anunţă Sfântul zilei şi semnele astrologice ale lunii. Detalii somptuoase la care este adăugată stema oraşului vechi al Pragăi aflat în centrul lucrării, precum şi diferite scene ale vieţii ţărăneşti din regiunea Boemia care reprezintă lunile anului.

Acest ansamblu a fost restaurat de multe ori, în special în 1948, ceasul fiind distrus în timpul retragerii germanilor. Ultima restaurare datează din 2018, când clădirea a fost renovată complet. Pictorul Stanislav Jirčík a fost ales pentru a realiza o copie a calendarului.

Dar libertăţile luate cu lucrarea originală nu sunt pe gustul experţilor şi al primăriei din Praga. În special, sunt puse sub semnul întrebării modificările aduse aspectului, vârstei, tenului şi sexului personajelor. O figură a Fecioarei, înfăţişată iniţial ca o tânără cu părul roşu, a fost transformată într-o femeie de vârstă mijlocie, cu părul cărunt, cu aspect modern, cu cercei. Unui alt personaj i-a fost adaugată o mustaţă, un câine are blana schimbată sau au fost îndepărtate detaliile vestimentare.

Potrivit organizaţiei Clubul pentru Praga Veche, Stanislav Jirčík a deviat prea mult de la spiritul picturii originale. Atât de mult încât asociaţia a depus o plângere la Ministerul Culturii din Cehia, susţinută de restauratorii Institutului de Istoria Artei al Academiei Cehe de Ştiinţe. Inspectoratul Naţional al Patrimoniului a deschis o anchetă.

Clubul Praga Veche consideră că artistul a transformat vechile figuri ale calendarului în portrete ale prietenilor săi, printre care Kateřina Tučková, o scriitoare cehă. Scriitoarea şi-a apărat prietenul într-o postare pe Facebook: „În mod clar, dl. Stanislav Jirčík nu avea o misiune de a restaura Mánes-ul original, ci de a crea o copie sau de a-l transforma într-un artefact complet nou”, a subliniat ea.

Potrivit primelor constatări ale anchetatorilor, copia ar fi considerată drept „banală şi făcută de un amator”, relatează Adam Scheinherr, viceprimarul responsabil de Transporturi şi Patrimoniu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.