Restaurarea Casei lui George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani, se încheie în această vară şi va începe activitatea de cercetare şi cartare a meşteşugurilor şi meşteşugarilor din jurul acesteia, anunţă Fundaţia Pro Patrimonio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul "Zilele Casei Enescu - explorări şi exerciţii cultural-muzicale" se va desfăşura pe o perioadă cumulată de aproximativ trei săptămâni în această vară şi foloseşte experienţa acumulată în patru ani de ateliere de Educaţie pentru Patrimoniu pe care fundaţia le-a realizat în jurul altor obiective de patrimoniu - Conacul Perticari-Davila, Conacul Neamţu şi Vila Golescu - de care se ocupă constant.

Sunt preluate în acest program elemente din ghidul „Educaţie pentru Patrimoniu” şi sunt introduse elemente dedicate de muzică, specifice locului. Întreg demersul este completat de o cercetare specifică a resurselor locului, ce vizează în primul rând materialele, meşterii, sunetele şi poveştile zonei.  

Potrivit Fundaţiei, o cercetare şi o cartare creativă a resurselor culturale ale locul a debutat deja între 1-4 iulie 2020. Pe o rază aproximativă de 50 - 60km în jurul obiectului de arhitectură - Casa lui George Enescu din Mihăileni - două echipe au patrulat timp de patru zile. Traseul a avut la bază hărţile de meşteri existente online precum şi informaţii culese de la muzeele de etnografie şi centrele de informare turistică din zonă la care s-au adăugat indicii oferite chiar de oamenii locului. Numărul mare de meşteri din zonă a determinat echipa de cercetare să facă o selecţie şi să păstreze deschise pistele de cercetare. În total au fost vizitaţi 25 de meşteri iar în urma acestei activităţi echipa de proiect s-a familiarizat la pas prin sate, oraşe şi muzee de profil cu diferenţele şi asemănările culturale ale Bucovinei şi Moldovei.

Valentin Barbălată, meşter lemn
Valentin Barbălată, meşter lemn

"Chiar dacă tema acestui proiect se limitează la cercetare, ideile noastre de viitoare colaborări au pornit deja la drum cunoscând meşteri atât de pricepuţi şi din domenii atât de variate. În experienţa maraton a cercetării de teren am cunoscut: fierari, împletitori, sculptori şi tâmplari, pietrari, pielari, sticlari şi ţesătoare. La fel ca şi în cercetarea de la Câmpulung Muscel, din jurul Vilei Golescu, am rămas impresionaţi atât de bucuriile cât şi de greutăţile fiecărui meşteşug. Păstrarea şi readaptarea tuturor acestor tradiţii la prezent sperăm să facă cândva obiectul unei viitoare colecţii Honest Goods a Casei Enescu şi să incite cât mai mulţi oameni să acceseze resursele umane şi culturale existente în apropiere", a spus Andreea Machidon, arhitect şi coordonator al programului Educaţie pentru Patrimoniu - Fundaţia Pro Patrimonio. 

Garofa Beleca, meşter ţăsături
Garofa Beleca, meşter ţăsături

Informaţiile bogate adunate se vor concretiza într-o viitoare hartă a meşterilor şi a resurselor din jurul casei.

În luna august urmează o caravană educaţională pentru patrimoniu ce-i va pune într-un mod practic şi ludic pe copii în rolurile de specialişti din domeniul patrimoniului (urbanist, arhitect, istoric şi peisagist), ateliere cinematografice şi de animaţie, un atelier surpriză de tip DIY precum şi provocarea realizării şi îngrijirii unei mici grădini la Casa lui George Enescu din Mihăileni.

De asemenea, vor fi organizate seri de filme în comunitate şi un eveniment festiv, alături de o expoziţie online a proiectului, adresate unor grupe de public cât mai diverse. Sunt adunate astfel cercetările şi experimentele creative cumulate şi sunt aduse în atenţia oamenilor opera şi viaţa lui George Enescu, în contextul celebrării zilei acestuia pe 19 august şi a marcării internaţionale a anului Beethoven.

În funcţie de evoluţia pandemiei Covid-19 şi de restricţiile ce pot să apară acest program poate avea modificări.

"ZileleCaseiEnescu - explorări şi exerciţii cultural-muzicale" este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.