Respect - Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi cere statului român, printr-o scrisoare deschisă, să refuze extrădarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya, acuzat în ţara sa natală de critici aduse regimului Erdogan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România trebuie să respecte legislaţia internaţională pe care şi-a asumat-o prin ratificarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a Convenţiei ONU privind Drepturile Refugiaţilor şi, în conformitate cu prevederile acesteia, să nu îl extrădeze pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, în ciuda mandatului de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, se arată în documentul remis News.ro.

Principiul din legislaţia internaţională care trebuie să fundamenteze poziţia României este cel al nereturnării (non-refoulment) aşa cum este statuat încă din 1951 în articolul 33 al Convenţiei de la Geneva, spun semnatarii. Interzicerea returnării unei persoane într-un stat unde viaţa sau libertatea sa ar putea să fie puse în pericol este unul din principiile fundamentale ale dreptului internaţional. Extrădarea ca formă a cooperării penale internaţionale implică o limită care ţine de respectarea unor garanţii fundamentale în ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale persoanei extrădate.

De altfel, legea română spune că „România nu va acorda extrădarea în cazurile în care persoana extrădabilă ar fi judecată în statul solicitant de un tribunal care nu asigură garanţiile fundamentale de procedură şi de protecţie a drepturilor la apărare sau de un tribunal naţional instituit anume pentru cazul respectiv, ori dacă extrădarea este cerută în vederea executării unei pedepse pronunţate de acel tribunal", se mai arată în scrisoare.

„Pe 5 decembrie, autorităţile competente ale statului român au reacţionat corect, potrivit evaluărilor experţilor în drepturile omului implicaţi în activitatea Platformei Respect: IGPR a reacţionat în mod legitim ridicându-l pe jurnalistul Kamil Demirkaya, în baza mandatului de extrădare emis de autorităţile turce; Parchetul l-a auditat, dar a refuzat reţinerea ziaristului”.

Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi consideră că, în acest moment, instanţele „dau testul de înţelegere şi de respectare atât a obligaţiilor pe care statul român ca parte a comunităţii internaţionale, cât şi a legislaţiei naţionale în domeniul cooperării internaţionale, al extrădării şi al respectării drepturilor omului”.

„Condamnarea unui jurnalist pentru că a îndrăznit să critice o putere totalitară, care conduce un stat în care se practică tortura şi unde nu mai există instanţe independente, nu îndeplineşte condiţiile care să permită extrădarea din România, un stat membru al Uniunii Europene şi care are principiile statului de drept stipulate clar în Constituţie”.

Autorităţile române trebuie să aleagă în acest moment între acordarea protecţiei internaţionale şi trimiterea lui Kamil Demirkaya la cheremul unui regim care îşi condamnă criticii la închisoare pe viaţă, mai arată organizaţia.

Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi s-a constituit în anul 2017, prin coalizarea a peste 100 de organizaţii neguvernamentale, mişcări civice şi de cetăţeni, pentru a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.