Conacele "Radu Iliescu" şi "Dalles" din judeţele Giurgiu, respectiv Dâmboviţa, reşedinţe istorice restaurate, au fost scoase la vânzare de Artmark Historical Estate la preţuri de peste 280.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conacul "Radu Iliescu", aflat la Vadu-Lat, în judeţul Giurgiu, la doar 51 km de Bucureşti, a fost construit în 1900. Este clasat monument istoric şi de arhitectură de importanţă locală şi este scos la vânzare pentru 350.000 de euro. 

Reşedinţa este amplasată pe un teren de 3.834 mp şi are o livadă cu pomi fructiferi.

De asemenea, sunt câteva construcţii anexe: un foişor, o casă a paznicului de sine stătătoare care poate fi folosită, având inclusiv încălzire, un fanar vechi restaurat şi păstrat mai mult cu rol decorativ, şi o clădire veche în care erau grajdurile dar care a fost transformată azi în încăperi folosite ca atelier, spaţiu pentru producerea băuturilor şi magazie de depozitare plus un pod rămas încă nefolosit.

Conacul, cu cinci camere şi o baie, este construit pe două niveluri, demisol şi parter, şi este din 2009 în posesia actualilor proprietari. 

Conacul "Dalles"

Un alt conac, reşedinţă aristocrată, de secol XIX, aparţinând familiei Dalles din Vechiul Regat, aflat în comuna Bucşani, judeţul Dâmboviţa, este pus în vânzare la 285.000 de euro.

Potrivit Artmark, Ioan G. Dalles, negustor de origine greacă, a dobândit o avere impresionantă, în principal, datorită comerţului cu cereale. El ajunge astfel nu doar un om de afaceri de succes, dar şi proprietarul unor imobile foarte valoroase din Bucureşti, situate în cele mai profitabile vaduri comerciale.

Din relaţiile sale de afaceri cu Iane Anastasescu, de asemenea un important negustor al vremurilor, de origine macedoneană, se naşte o frumoasă poveste de dragoste între Dalles şi fiica acestuia, Elena, cu care se va căsători.

În 1862, Dalles cumpară de la prinţesa Cleopatra Trubetzkoy (Ghika) moşia de la Bucşani, pe care o va transforma în reşedinţă permanentă a familiei. Boierul Dalles va fi unul extrem de iubit de oamenii locului, el implicandu-se activ şi constant în viaţa comunităţii, ajutând oamenii în vremurile de nevoie, construind şi modernizând satul: biserica, şcolile, spitalul, moara, parcul Dalles şi altele, fiind toate ridicate cu ajutorul său. Se spune ca la 1907, în timpul răscoalei, sătenii din Bucşani au sărit cu furci şi coase nu împotriva moşierilor Dalles ci ca să îi apere pe aceştia de cei nemultumiţi din împrejurimi.

Destinul familiei este însă unul mai degrabă tragic, Elena fiind cea care avea să trăiasca drama de a-şi pierde pe rând copilul de doar 2 ani, apoi soţul, iar ulterior şi pe ceilalţi doi copii. Rămasă singură, Elena îşi scrie testamentul la data de 16 Mai 1918, lăsând o mare parte din avere Academiei Române pentru înfiinţarea fundaţiei Dalles, ce va deveni un important centru pentru cultură şi artă cunoscut sub numele de Sala Dalles. Elena a murit şi ea, trei ani mai târziu, în 1921, la vârsta de 72 de ani. Conacul de la Bucşani este peste drum de Parcul Dalles, o grădină amenajată după planuri franţuzeşti care făcea parte din marea moşie a familiei.

Faţada principală albă este marcată de decoraţiunile viu colorate de sub şarpantă şi de decoraţiunile din lemn sculptat, care au fost restaurate. Balconul de lemn adăposteşte dormitorul principal al casei.

Au fost restaurate elemente ale casei originale, cum ar fi scara monumentală de lemn, tâmplăria şi feroneria ferestrelor, dar şi uşa de la intrare. Terenul are aproximativ 1.100 mp, iar suprafaţa construită este de 287 mp şi este împărţită astfel: la parter se află un living mare cu şemineu, bucătarie cu dining, baie, un birou şi un dormitor; la etaj - un dormitor, baie si o altă cameră de zi, iar demisolul este folosit ca zonă tehnică şi de depozitare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.