La câteva săptămâni de la înjunghierea unui reporter la Londra, organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a cerut miercuri guvernului britanic să asigure o mai bună protecţie a jurnaliştilor iranieni care trăiesc în exil în Marea Britanie, care sunt ţinta unor ameninţări "înfricoşătoare", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La sfârşitul lunii martie, jurnalistul Pouria Zeraati, în vârstă de 36 de ani, de la televiziunea privată Iran International TV, a fost înjunghiat în apropierea locuinţei sale din Londra şi a fost spitalizat cu o rană la picior.

El a susţinut că a fost vizat din cauza activităţii sale pentru canalul în limba farsi, care este clasificat ca organizaţie teroristă de către Teheran.

"Jurnaliştii iranieni din exil dau dovadă de un curaj şi de o rezistenţă remarcabile, continuând să lucreze în ciuda acestor ameninţări, dar trebuie să se facă mult mai mult pentru a-i sprijini şi proteja", a declarat Fiona O'Brien, directorul RSF în Marea Britanie, într-o declaraţie publicată miercuri.

Potrivit unui raport al organizaţiei, aproape 90% dintre jurnaliştii iranieni intervievaţi au fost supuşi unor ameninţări sau hărţuiri online în ultimii cinci ani în Marea Britanie, cu un impact "devastator" asupra sănătăţii lor mintale.

Femeile jurnalist, în special, au raportat că au primit imagini cu conţinut sexual explicit, ameninţări cu moartea sau cu violul şi că au fost supuse unor campanii de hărţuire menite să le afecteze reputaţia.

Acest raport atestă "ameninţarea înfricoşătoare şi de mare amploare" la adresa acestor jurnalişti şi a libertăţilor fundamentale şi ar trebui să servească drept semnal de alarmă pentru autorităţile britanice şi pentru "democraţiile din întreaga lume", potrivit lui Fiona O'Brien.

RSF solicită guvernului lui Rishi Sunak să "implementeze rapid mecanisme de protecţie" şi să "stabilească un cadru juridic clar" pentru jurnaliştii în exil în Marea Britanie.

De asemenea, solicită ca infracţiunile transnaţionale împotriva jurnaliştilor să fie "investigate şi urmărite în mod sistematic".

De mai mulţi ani, poliţia londoneză investighează ameninţări din Iran împotriva jurnaliştilor britanici care lucrează pentru mass-media de limbă persană. Anul trecut, poliţia a recomandat ca Iran International TV să îşi închidă birourile din Londra timp de şapte luni.

Comandamentul de combatere a terorismului de la Scotland Yard a fost informat cu privire la atacul asupra lui Pouria Zeraati. Însărcinatul cu afaceri al Iranului la Londra, Mehdi Hosseini Matin, a negat orice legătură cu atacul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.