Apreciatul solist francez Vincent Larderet va interpreta joi, 20 ianuarie, şi vineri, 21 ianuarie, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” condusă de dirijorul de origine greacă Stefanos Tsialis, o lucrare concertantă a lui César Franck, care a avut prima audiţie la 1 mai 1886.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două concerte simfonice cu public vor fi susţinute de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Programul va cuprinde Simfonia nr. 34, în do major, KV338 de Wolfgang Amadeus Mozart, Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră de César Franck, Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven.

„După cum arată titlul, Variaţiunile simfonice pentru pian şi orchestră pun în valoare măiestria compozitorului în tratarea formei variaţionale. Cu un caracter de fantezie liberă, lucrarea prezintă trei secţiuni executate fără pauză. Introducerea, tema cu variaţiuni şi finalul urmăresc alternanţa mişcărilor din clasica formă de concert. Pe tot parcursul piesei, prelucrarea motivului tematic iniţial enunţat  de pian demonstrează acel principiu al ciclicităţii ce caracterizează creaţia lui César Franck”, spune muzicologul Ozana Alexandrescu.

Vincent Larderet , onorat cu prestigiosul titlu de „Artist Steinway”, a atras recunoaşterea internaţională datorită intensităţii excepţionale a concertelor şi a  înregistrărilor sale. Apreciat drept un „pianist fascinant” (MusicWeb International, Marea Britanie) pentru „interpretarea sa foarte lirică” (Revista Crescendo, Belgia) şi pentru sunetul „multi-timbral” (Fanfare, SUA), Larderet „face pianul egal cu o orchestră” (Classica, Franţa) printr-o gamă largă de „culori pianistice impresionante” (PIANO News, Germania). Interpretările sale foarte personale şi profunde, de o "implicare totală”, care aduc o „contopire rară a cerebralului cu visceralul” (International Piano, Marea Britanie), sunt adesea comparate cu performanţele unor legende ale pianului - Michelangeli, Pollini, Zimerman şi Brendel.  Nominalizat la „International Classical Music Awards” şi la „Classical Revelation” de către câştigătorul Adami la MIDEM în Cannes, Larderet este considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti francezi ai generaţiei sale. Artistul şi-a inclus cu entuziasm în repertoriu  lucrări ale unor compozitori mai puţin interpretaţi, precum Berg, de Falla, Schmitt, Scriabin şi Szymanowski.

A absolvit Conservatorul Naţional de Muzică din Rueil Malmaison, unde a câştigat „Premiul pentru Virtuozitate” şi s-a perfecţionat la Musikhochschule din Lübeck în Germania, la clasa lui Bruno-Leonardo Gelber. În acelaşi timp, Larderet a fost laureat la mai multe concursuri internaţionale de pian - Maria Canals din Barcelona, A.M.A. Calabria (în Italia) şi Brest (Franţa). De asemenea, a fost laureat al „Fundaţiei Orpheum pentru promovarea tinerilor solişti” din Elveţia. A concertat în întreaga lume în săli prestigioase precum Tonhalle din Zürich, Palau de la Musica din Barcelona, Leipzig Gewandhaus, Washington Kennedy Center, Hong Kong Cultural Center, Tokyo Toppan Hall & Hakuju Hall.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.