Regizorul Radu Gabrea va fi omagiat prin spectacolul “Maria Callas – La Divina”, care va fi jucat de actori ai Teatrului Nottara în Grădina TVR pe 25 iunie, de la ora 20.30, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea lui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat Secretariatului literar al Teatrului, actriţa Victoria Cociaş, care a jucat personajul Mariei Callas, a explicat importanţa acestui spectacol pentru regizorul Radu Gabrea, cât şi pentru publicul românesc şi internaţional.

”Spectacolul a avut premiera în România, la Teatrul Nottara, în 1997 când se împlineau 20 de ani de la moartea Mariei Callas. Textul  lui Terrence McNally a fost publicat în anul 1996 şi se numeşte «Master Class», în original. Jucăm un spectacol inspirat de cursurile ţinute de Maria Callas la New York, care s-au bucurat de notorietate şi atunci, şi în prezent”, a spus actriţa, potrivit Teatrului Nottara. 

Spectacolul a avut şi o variantă în engleză, care a fost prezentată în foarte multe oraşe ale lumii, precum New York, Washington, Camberra, Sidney, Melbourne, şi Helsinki. Din 2002, a mai fost jucat la Teatrul de Operetă şi, ulterior, în 2012, la Teatrul Nottara.

”Acest spectacol a reprezentat prima întâlnire a lui Radu Gabrea cu teatrul, el fiind regizor de film. Având o mare pasiune pentru muzica Mariei Callas şi pentru ea ca personaj, i-a folosit muzica şi într-unul dintre filmele sale importante, realizate în Germania, «Un bărbat ca Eva». Radu Gabrea s-a întors în 1995 în România şi acest text i-a plăcut foarte mult şi a vrut neaparat să-l pună în scenă la Teatrul Nottara. Noi acum vrem să omagiem cei 80 de ani de la naşterea lui făcând acest unic spectacol”, a mai spus Victoria Cociaş.

Din distribuţia spectacolului fac parte Andreea Măcelaru Şofron, Mihai Vârtosu, Daniel Madia, Ruxandra Urdăreanu şi, în rolul principal, Victoria Cociaş.

Accesul publicului se poate face începând cu ora 20.00, iar bilete se pot achiziţiona online, pe site-ul Teatrului Nottara, şi la Casa de Bilete a Teatrului.

Spectacolul va fi prezentat de Teatrul Nottara, în colaborare cu Televiziunea Română şi Asociaţia Eurofest.

Născut pe 20 iunie 1937, Radu Gabrea a regizat peste 20 de filme artistice, de televiziune şi documentare. Între acestea se numără ”Dincolo de nisipuri” (1971), ”Ein Mann wie EVA” (1984), ”Cocoşul decapitat” (2007), ”Călătoria lui Gruber” (2008) şi ”O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2014). El a fost directorul festivalului MeCEFF de la Mediaş.

A realizat primul serial de televiziune din România, ”Urmărirea”, în 1970, iar cu ”Dincolo de nisipuri” din 1973 (ecranizare a romanului "Îngerul a strigat”, de Fănuş Neagu), a devenit unul dintre cineaştii incomozi pentru regimul Ceauşescu. Filmul a fost oprit de Nicolae Ceauşescu personal, modificat de cenzură, în principal în banda sonoră. După acest episod, Radu Gabrea s-a stabilit în Germania, ţara de origine a mamei sale. Pelicula a fost selectată la secţiunea Quinzaine des Realisateurs” a Festivalului de la Cannes.

Radu Gabrea a fost primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înfiinţat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului României. A deţinut funcţia până în anul 1999. A fost membru fondator al Fundaţiei "Filmul românesc".

Pe 24 februarie 2011, Radu Gabrea a fost decorat cu Ordinul Crucea de Cavaler al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania pentru meritele sale deosebite în relaţiile culturale germano-române şi, în special, pentru contribuţia sa artistică la înţelegerea istoriei germano-române.

Radu Gabrea a murit pe 9 februarie 2017, la vârsta de 79 de ani
  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.