Regizorul rus de film şi de teatru Kirill Serebrennikov, care a fost premiat în 2016 la Cannes cu filmul ”(M)ucenicul/ The Student”, a fost arestat marţi în Rusia, fiind suspectat că ar fi avut un rol într-un caz de deturnare de fonduri guvernamentale. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de până la 10 ani, informează The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Directorul artistic al teatrului Gogol Center din Moscova, Kirill Serebrennikov, a fost arestat pentru suspiciunea că a organizat deturnarea a cel puţin 68 de milioane de ruble (echivalentul a aproximativ 1,2 milioane de dolari, n.r.), sumă alocată de guvern în perioada 2011 – 2014 pentru executarea proiectului de teatru Platforma”, a transmis o purtătoare de cuvânt al Investigative Committee din Rusia.

Ea a adăugat că în scurt timp vor fi făcute acuzaţiile împotriva lui Serebrennikov, fostul director al teatrului Sedmaya Studia, care a derulat proiectul Platforma.

Potrivit legislaţiei din Rusia, deturnarea unor fonduri atât de mari poate fi pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.

Cercetarea în cazul teatrului Sedmaya Studia a fost demarată în luna mai. Atunci au avut loc percheziţii organizate de poliţie şi forţele de intervenţie federale la teatrul pe care îl coordonează regizorul din 2012, Gogol Center, precum şi la apartamentul acestuia. Regizorul a fost interogat. 

Ulterior, Yuri Itin, fostul director general al Sedmaya Studia, contabilul şef Nina Maslyayeva şi Alexei Malobrodsky, fostul director general al Gogol Center, au fost arestaţi.

Potrivit anchetatorilor, fondurile guvernamentale au fost alocate pentru punerea în scenă a piesei ”Visul unei nopţi de vară/ A Midsummer Night's Dream”, de William Shakespeare, ca parte a proiectului Platforma. Aceste fonduri au fost deturnate parţial de managementul teatrului, iar spectacolul nu a avut loc. Serebrennikov a respins acuzaţia, numind-o ”absurdă”.

În această lună, autorităţile i-au confiscat paşaportul lui Kirill Serebrennikov, pentru a îl împiedica să părăsească ţara.

Numeroase personalităţi culturale din Rusia şi-au exprimat sprijinul pentru regizor, care a criticat de multe ori autorităţile ruse, în timp ce spectacole jucate la Gogol Center s-au opus ideologiei oficiale.

Kirill Serebrennikov a fost numit în funcţia de director artistic al Gogol Center în 2012 şi şi-a câştigat foarte repede reputaţia unui artist care pune în scenă reprezentaţii avangardiste şi provocatoare, care au generat reacţii dure în rândul comentatorilor conservatori.

În urmă du doi ani, procurorii ruşi au cerut o anchetă care să investigheze şapte dintre producţiile regizate de Serebrennikov pentru o posibilă încălcare a legislaţiei anti-pornografie din Rusia. De asemenea, Vladimir Medinski, ministrul Culturii din această ţară, a condamnat public adaptările sale teatrale după texte clasice din literatura rusă.

Kirill Serebrennikov, care militează pentru drepturile LGBT şi este un critic acerb al Kremlinului, a spus că anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea, pe care a smuls-o de la Ucraina în 2014, drept o acţiune ”a unui băutăuş sărac care şi-a pierdut minţile din disperare”.

Anul trecut, într-un interviu acordcat postului TV independent Dozhd, regizorul a condamnat reducerile bugetare din domeniul artelor: ”Ei (guvernanţii, n.r.) spun: «noi suntem statul şi noi vom decide ceea ce oamenii au nevoie şi nu au nevoie». Totul se întoarce la cea mai patetică mentalitate sovietică”.

În iulie, Teatrul Bolşoi din Moscova a anulat premiera mondială a unui balet regizat de Serebrennikov. Baletul, intitulat ”Nureyev”, este bazat pe povestea de viaţă a  legendarului balerin Rudolf Nureyev, care a fugit din Uniunea Sovietică şi a cunoscut faima în Occident, înainte de a muri de SIDA în 1993, la vârsta de 53 de ani. Teatrul a motivat decizia transmiţând că spectacolul nu era gata pentru a avea premiera.

Directorul general al Teatrului Bolşoi, Vladimir Urin, a spus că baletul va fi prezentat în mai 2018. Însă, reţinerea regizorului pune sub semnul întrebării eventuala producţie a acestuia.

Regizor de teatru, film şi televiziune, Kirill Serebrennikov (născut în 1969) a absolvit Fizica, în 1992, la Universitatea de Stat Rostov din Rusia. În 2008, a iniţiat un curs experimental de regie şi actori la Şcoala de Artă Teatrală din Moscova, care a devenit, patru ani mai târziu, Studio Seven. Din 2012, Kirill Serebrennikov este director artistic al Gogol Center din Moscova. A câştigat numeroase premii în teatru, film şi televiziune. ”(M)ucenicul” este al patrulea lungmetraj al său, după ”Playing the Victim” (2006, marele premiu la Kinotavr Russian Open Film Festival şi Rome Film Festival), ”Yury’s Day” (selectat în competiţie la Festivalul de la Locarno 2008) şi ”Betrayal” (selecţionat în competiţie la Festivalul de la Veneţia 2012). A fost recompensat pentru filmul ”Mucenicul” cu premiul Francois Chalais la Cannes 2016, unde a concurat în secţiunea Un Certain Regard.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.