Felix Alexa montează un spectacol la Teatrul Nottara din Bucureşti după 13 ani, în cadrul programului ”Regizori mari pe Bulevard”, regizorul revenind în repertoriul instituţiei teatrale cu ”Totul e relativ”, o comedie a dramaturgului britanic Alan Ayckbourn, cu Constantin Cotimanis şi Catrinel Dumitrescu în distribuţie, care va avea primele reprezentaţii vineri şi sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Horia Lovinescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul va mai avea o reprezentaţie pe 21 mai, de la ora 17.00, în cadrul programului aniversar ”Nottara ’70”, informează Teatrul Nottara.

Piesa, al cărei titlu original este ”Relatively Speaking”, a fost tradusă de Irina Velcescu. Scenografia este semnată de Andrada Chiriac, iar muzica, de Alexei Ţurcan. Din distribuţie mai fac parte Gabriel Răuţă şi Raluca Gheorghiu.

Felix Alexa a mai montat la Teatrul Nottara spectacolele ”Hora iubirilor”, de Arthur Schnitzler, în 2002, şi ”Leonce şi Lena”, de Georg Büchner, în 2004, la Sala George Constantin.

”Am ales să montez textul lui Alan Ayckbourn cu senzaţia că nevoia acută de comedie a publicului, nevoie ce vine din dorinţa de a evada din realitatea înconjurătoare, va fi satisfăcută, dar într-un mod mai straniu. Şi asta pentru că ceea ce m-a atras cu adevărat în «Totul e relativ» nu e numai scriitura dramatică, ce îmbină armonios replicile cu haz şi situaţiile magistral construite, ci un cinism profund, un umor negru ce ţine de relativitatea şi fragilitatea sentimentelor, o ambiguitate a relaţiilor degradate, ce produce un comic exploziv, dar care are la bază, paradoxal, o tristeţe profundă. Tristeţea ce vine tocmai din faptul că iubirea, certitudinile, totul în viaţă… e relativ”, a spus Felix Alexa.

Născut în 1967, regizorul Felix Alexa a absolvit UNATC în 1991. În perioada 1991-1992, a lucrat, ca asistent de regie, cu Peter Brook, la Bouffes du Nord Paris. Începând din 1993, a predat fără întrerupere la Departamentul ”Regie Teatru” al UNATC, fiind în prezent directorul departamentului.

A montat peste cincizeci de spectacole în România, Croaţia şi Coreea de Sud şi a ţinut workshopuri în numeroase oraşe ale lumii: la Paris, la Conservatoire National şi la Théâtre du Soleil-ARTA, la Seul, la Compania Naţională de Teatru din Coreea şi Seul Institute of the Arts, precum şi la universităţi naţionale de teatru din Beijing, Shanghai, New Delhi, Singapore şi la National Institute of Dramatic Art din Sydney.

De asemenea, a participat la festivalurile internaţionale din Avignon, Florenţa (”Fabbrica Europa”), Moscova (”Solo. International Theatre Festival of One-Man Productions”), St. Petersburg (”Baltic House Theatre Festival”), Dublin, Sibiu.

Printre cele mai importante spectacole ale sale de teatru clasic şi contemporan se numără: ”Livada de vişini” de A.P. Cehov (Teatrul Naţional din Bucureşti), ”Pescăruşul” de A.P. Cehov (Compania Naţională de Teatru din Coreea), ”Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare (Teatrul Naţional din Bucureşti) şi ”Richard al II-lea” de acelaşi autor (National Theatre Company of Korea), ”Domnişoara Iulia” de A. Strindberg (Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi National Theatre Company of Korea) şi ”Pelicanul” de acelaşi autor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), ”Jocul dragostei şi al întâmplării” de Marivaux, ”Revizorul” de N.V. Gogol, ”Roberto Zucco” de B.M. Koltès, ”Terorism” de Oleg şi Vladimir Presniakov (Teatrul Naţional din Bucureşti), ”Scaunele” de E. Ionesco, ”Moartea unui comis-voiajor” de Arthur Miller (Teatrul Bulandra) şi ”În rolul victimei” de Oleg şi Vladimir Presniakov (Teatrul Metropolis).

Felix Alexa a obţinut de-a lungul timpului numeroase premii, precum: premiul UNITER pentru debut, premiul Criticii pentru cel mai bun spectacol şi pentru cea mai bună regie, premiul Ministerului Culturii pentru cel mai bun spectacol şi pentru cea mai bună regie, premiul Festivalului de Dramaturgie Contemporană pentru cel mai bun spectacol şi pentru cea mai bună regie, iar în 2004 a fost decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Născut în 1939, Alan Ayckbourn este un dramaturg şi regizor britanic. A scris peste şaptezeci de piese şi a fost, între 1972 şi 2009, directorul artistic al Teatrului Stephen Joseph din Scarborough, unde au fost jucate în premieră aproape toate piesele sale. Peste patruzeci dintre acestea au fost jucate, ulterior, la teatre din West End, la Royal National Theatre sau la Royal Shakespeare Company. Piesele sale au fost traduse în peste 35 de limbi şi se joacă pe scene din întreaga lume. Zece dintre ele au fost montate şi pe Broadway. Prima lui piesă de mare succes, ”Relatively Speaking”, a intrat, în 1969, în repertoriul de la Duke of York’s Theatre.

În 1997, Alan Ayckbourn a fost înnobilat de către regina Elisabeta a II-a, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea teatrului britanic. Dramaturgul a continuat să scrie şi să îşi pună în scenă propriile piese. Cu fiecare nou text, şi-a consolidat reputaţia, rămânând unul dintre marile nume ale teatrului contemporan. Alan Ayckbourn a câştigat numeroase premii, printre care şi un premiu Tony.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.