"Petite danseuse de quatorze ans", sculptură de Edgar Degas, a fost vândută, joi, la Christie's New York, cu 41,6 milioane de dolari, cel mai mare preţ la licitaţie pentru o operă a artistului francez, în timp ce un record a fost doborât de un bronz de Picasso, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opera lui Degas (1834-1917) este un bronz delicat cu patină maro, ce reprezintă cu realism şi detalii o tânără balerină în fustă de muselină, cu o panglică în păr. Nu este originalul artistului, expus la National Gallery of Art din Washington, ci una dintre încercările executate zece ani după moartea impresionistului francez de fondatorul Adrien-Aurélien Hébrard.

Acest lucru nu a împiedicat stabilirea unui nou record pentru Degas. Precedentul, în 2015 la Londra, la 22,2 milioane de euro, era stabilit de o altă versiune a micii balerine. 

Scultpura, estimată între 20 şi 30 de milioane de casa Christie's, făcea parte din 12 piese din colecţia Anne Bass, o femeie de afaceri americană care a murit în 2020, mecena pentru mai multe mari muzee americane şi balete din New York, care a fost soţia miliardarului şi moştenitorului unui imperiu petrolier din Texas Sid Bass. 

Toate operele au fost expuse din timpul vieţii sale în apartamentul luxos din Manhattan: printre acestea, două picturi ale expresionistului american Marc Rothko (1903-1970), între care "Untitled (Shades of red)" a fost adjudecată la 66,8 milioane de dolari, şi trei picturi de Claude Monet (1840-1926). Lucrarea sa "Parlement, soleil couchant", ulei pe pânză, a fost vândută la 75,96 milioane de dolari. 

În aceeaşi seară, Christie's a anunţat că o sculptură de Pablo Picasso, "Tête de femme (Fernande)", a devenit la 48,48 de milioane de dolari bronzul cel mai scump vândut vreodată la licitaţie realizat de artist. 

Luni seară, pictorul spaniol (1881-1973) a pierdut titlul pentru cea mai scumpă operă a secolului XX vândută la licitaţie, "Les Femmes d'Alger (version 0)" cu 179,4 milioane de dolari în 2015, fiind depăşit de Andy Warhol cu un portret al lui Marilyn Monroe care a atins 195 de milioane de dolari. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.