Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, Noaptea Albă a Galeriilor, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi premierele cinematografice ale filmelor ”Octav”, regizat de Sergiu Ioan Celebidachi, cu Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc în distribuţie, şi "Ouăle lui Tarzan", regizat de Alexandru Solomon, se numără printre evenimentele care vor avea loc în acest weekend în Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O nouă ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor - NAG va avea loc vineri, începând cu ora 19.00 şi până la ora 3.00 în galerii de artă, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din 12 oraşe din România: Bucureşti, Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Petrila, Reşiţa, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Încăperile Rezidenţei BRD Scena 9 vor găzdui timp de o lună instalaţii şi intervenţii în al căror traseu publicul va descoperi fragmente din trei muzee unice: Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Român şi Colonia Literară Petrila (Casa memorială I. D. Sîrbu), o expoziţie care va putea fi vizionată doar la lumina lanternei sau o arhivă impresionantă de fotografie cuprinsă în structura unei instalaţii interactive.

“O călătorie spre buricul pământului” este o expoziţie coordonată curatorial de artistul Ion Barbu, ale cărui intervenţii vor fi completate de invitaţii săi: Mihai Barbu, Cătălin Creţu şi Andrei Dăscălescu.

De asemenea, o expoziţie cu cahle, bucăţi de teracotă pictate în ultima fabrică de sobe manuale din Transilvania, "Teracota, mon amour!", va putea fi văzută la Acuarela, de vineri, când are loc Noaptea Albă a Galeriilor.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara din Bucureşti, va începe sâmbătă, la ora 18.30, la Sala Horia Lovinescu a instituţiei teatrale, cu un spectacol de dans, care va fi urmat de spectacolul de teatru ”My Darling Missis Kronky” de John Patrick, o producţie a Teatrului de Revistă ”Ginta latină” din Republica Moldova, în regia lui Mihai Ţărna.

Înainte de deschiderea oficială a festivalului, în prezenţa ambasadorului său, Andreea Marin şi a directorului Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, publicul va asista la un eveniment stradal, care va începe la 16.30, în faţa teatrului. Reprezentanţii instituţiei teatrale nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest eveniment, dorind să surprindă publicul.

Festivalul va continua în aceeaşi seară, de la ora 21.00, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara, cu spectacolul ”Eterna Musica”, o producţie a Asociaţiei Europene Franţa-România 1989, ”Mnemosyne”, în regia şi coregrafia Mălinei Andrei.

Duminică, în cadrul festivalului se vor juca spectacolele: ”Jurnalul lui Robinson Crusoe”, după ”Insula” de Gellu Naum, în regia lui Mihai Măniuţiu (ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului Odeon), ”Fetiţa soldat” de Mihaela Michailov, regizat de Silvia Roman (vor juca două distribuţii, de la orele 17.00 şi 19.00, la Sala Mică a TNB), şi ”Tartuffe”, de Molière, regizat de Venţislav Asenov – o producţie a Teatrului de Dramă şi de Păpuşi, Vraţa, Bulgaria (ora 20.00, Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara).

Programul va fi completat de spectacolul ”Somnambulism” de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, de la ora 21.15, la Sala George Constantin a Teatrului Nottara.

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii, aflat la cea de-a XIII-a ediţie, va începe sâmbătă şi va include, până pe 14 octombrie, 22 de producţii adresate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 12 ani, însumând peste 40 de reprezentaţii.

Festivalul se desfăşoară la Teatrul ”Ion Creangă” – Sala Mică, precum şi în alte teatre şi centre culturale din Capitală: Teatrul de Comedie – Sala Nouă şi Sala Studio, Teatrul Excelsior, Opera Comică pentru Copii, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie.

Realizate de artişti din 9 ţări, spectacolele selecţionate prilejuiesc întâlniri memorabile, vorbind despre diferenţele dintre oameni, despre graniţe şi despre adaptare, producţiile alese aducând în atenţia copiilor o diversitate de personaje şi abordări.

Printre invitaţii acestei ediţii se numără teatre şi companii din Austria, Belgia, Israel, Italia, Polonia, Rusia, Spania şi Suedia. Participă şi trupele din ţară: Teatrul Arlechino Braşov, Teatrul de Păpuşi ”Puck” din Cluj-Napoca şi Mini REACTOR, programul fiind completat de o suită de producţii din repertoriul Teatrului ”Ion Creangă”.

În cinematografe va rula în premieră filmul ”Octav”, regizat de Sergiu Ioan Celebidachi, cu Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc în distribuţie. Filmul spune povestea lui Octav (Marcel Iureş), un bărbat în vârstă, care se reîntoarce la conacul copilăriei sale aflat undeva în zona rurală a României, cu dorinţa de a-l vinde. Ajuns aici, după o absenţă de zeci de ani, o fetiţă ce-i pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei sale pentru a-l ajuta să-şi redescopere bucuria de a trăi.

Un alt film care va rula în premieră în cinematografe în acest weekend este "Ouăle lui Tarzan", regizat de Alexandru Solomon. Documentarul vorbeşte despre utopii, despre primul institut de primatologie din lume, aflat la Suhum, şi experimentele făcute acolo, şi este o dramă metaforică în care se împletesc destinele asemănătoare ale maimuţelor şi oamenilor.

Alte premiere cinematografice sunt: thrillerul SF ”Vânătorul de recompense 2049/ Blade Runner 2049”, regizat de Denis Villeneuve, cu Ryan Gosling, Harrison Ford, Dave Bautista, Robin Wright şi Ana de Armas în distribuţie, comedia romantică ”Cum să faci ca s-o desfaci?/ Home Again”, regizată de Hallie Meyers-Shyer, cu Reese Witherspoon şi Michael Sheen în distribuţie, precum şi animaţia ”Familia Monstrulescu/ Happy Family”, regizată de Holger Tappe, pentru care şi-au împrumutat vocile actori precum Emily Watson, Jason Isaacs şi Nick Frost.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.