Recoltarea măslinelor "pe stil vechi" din Corsica, care constă în utilizarea de plase pentru a colecta fructele coapte care cad în mod natural, tocmai a fost inclusă în Inventarul naţional al Patrimoniului Cultural Imaterial (PCI) al UNESCO, a anunţat Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Includerea acestei practici sociale şi culturale este menită să o facă cunoscută, să o recunoască şi, mai ales, să o protejeze, adică să o transmită generaţiilor viitoare în cadrul unei dezvoltări durabile", a declarat marţi pentru AFP Thomas Mouzard, responsabilul pentru PCI din cadrul Ministerului Culturii.

"Este vorba de recunoaşterea unui know-how care se pierde: suntem practic ultimii culegători de măsline", a declarat Sandrine Marfisi, fost preşedinte al Sindicatului interprofesional al cultivatorilor de m[sline din Corsica (Sidoc) şi unul dintre autorii cererii corsicane. "În Franţa, doar Corsica are o plantaţie de măslini veche de secole care a fost ferită de îngheţ pentru ca recoltarea pe stil vechi să poată continua, iar dintre ţările producătoare de măsline, doar Grecia o mai practică", a adăugat ea.

Menţinerea acestui obicei, care este practicat pe măslini foarte bătrâni, "înseamnă să asigurăm un mijloc de trai pentru satele din interior şi pentru o comunitate de o mie de persoane răspândite pe întreaga insulă", precum şi "să menţinem un patrimoniu vegetal unic de 10.000 de hectare, protejându-l de incendii şi boli", a subliniat ea.

În Corsica, "din cele 2.100 de hectare de măslini în folosinţă", "1.300 de hectare de livezi vechi, răspândite pe toată insula, sunt preluate, întreţinute" de "aproximativ o sută de cultivatori profesionişti de măslini şi de aproximativ o mie de cultivatori familiali de măslini", potrivit fişei de informare postate pe site-ul Ministerului Culturii pentru a anunţa includerea pe listă.

Franţa are 50.000 de hectare de plantaţii de măslini, iar două treimi din uleiul de măsline din lume provine din Uniunea Europeană, unde Spania este de departe cel mai mare producător, reprezentând două treimi din producţia europeană. În fiecare an, zeci de meserii din Franţa sunt incluse în inventarul naţional al ICH, printre care se numără fabricarea scaunelor în Forcalquier (Alpes-de-Haute-Provence) şi pescuitul fix pe coasta Canalului Mânecii.

Această includere în patrimoniul cultural imaterial al Franţei este una dintre condiţiile pentru a fi inclusă pe Lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, care include în prezent 18 tradiţii franceze, inclusiv masa gastronomică, compagnonnage şi serbarea popular[ fest-noz în Bretania.

În Corsica, doar paghjella, o tradiţie de cântece corsicane cântate de bărbaţi, a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial de către UNESCO din 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.