Pianista Mădălina Paşol va susţine, sâmbătă, la Ateneul Român, un recital Beethoven care va putea fi urmărit, gratuit, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Recitalul Beethoven 250 era programat pentru luna martie dar a fost amânat din cauza pandemiei. Acum, am bucuria şi imensa onoare să îl pot susţine, chiar în imediata apropiere a zilei de 17 decembrie 2020, când se împlinesc cei 250 de ani de naşterea marelui compozitor. În această perioadă atât de dificilă pentru omenire, în care inteligenţa artificială încearcă să detroneze omul, îmi doresc să putem face încă un pas către profunda înţelegere a mesajului muzicii clasice universale, dedicând câteva momente din cotidianul nostru forţei creatoare a lui Beethoven. Astfel, sunt sigură că vom putea percepe, mai plenar şi mai profund, legătura pe care arta o stabileşte cert între omenire si divinitate”, a transmis Mădălina Paşol într-un comunicat.

Programul cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven (1770-1827): Sonata în Do major,nr. 21, Op. 53 - Waldstein; Sonata în Do minor, Nr. 32, Op. 111; Sonata în do diez minor “quasi una fantasia” nr. 14, Op.27, nr. 2, Sonata lunii.

Mădălina Paşol a absolvit Liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti, apoi Universitatea de Arte din Berlin (prof. Georg Sava şi prof. Pascal Devoyon). A obţinut bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög” a Senatului Cultural German pentru cursurile de master, precum şi diploma de pianist concertist. A beneficiat de burse acordate de Fundaţia „Paul Hindemith”, Universitatea de Arte din Berlin, Fundaţia „Georg Schumann”. A fost distinsă cu premii la Concursul Internaţional pentru pian „Ferruccio Busoni”, Concursul Internaţional ARD – München şi a obţinut Marele Premiu la Concursul Internaţional de concerte Târgu Mureş. S-a perfecţionat la numeroase cursuri susţinute de Karl Leygraff, György Sebök, Claude Frank, Wladimir Merdjanoff, Ludmila Popişteanu, Stela Drăgulin, Günther Ludwig şi Andrej Ijinsky.

În turneele ei, pianista a concertat ca solistă sau în formaţii camerale împreună cu solişti şi artişti de renume mondial precum clarinetistul Giora Feidmann, la Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg şi Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universităţii de Arte din Berlin.

În România, Mădălina Paşol a concertat cu filarmonicile din Arad, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Târgu Mureş, cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. În perioada 2010 - 2014, a fost doctorand şi cadru didactic al Universităţii de Muzică din Bucureşti.

Din anul 2014, este preşedintele Institutului de Arte, care promovează artişti români şi valori culturale naţionale. În 2016, pianista a colaborat cu Music Film Festival – ARCUB şi a debutat ca pianist de jazz în cadrul Jazz Festival Ferentari, iar în 2017 a concertat alături de Orchestra Naţională Radio la Festivalul Internaţional „George Enescu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.