„Realpolitik”, o nouă expoziţie provocatoare a artistului Roman Tolici, unul dintre cei mai apreciaţi şi bine cotaţi pictori contemporani din România, va fi deschisă pe 31 august la Bucureşti, în spaţiul Combinatului Fondului Plastic (strada Băiculeşti 29), anunţă Mobius Gallery.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Realpolitik” chestionează esenţa sistemelor politice cheie, dar şi a principalelor figuri politice influente din ultimele secole, inclusiv din ţara noastră.

„Am văzut la propriu şi la figurat în negativ lumea politicii. Este un peisaj care se formulează din politizarea istoriei, în care personajele pozitive şi negative sunt fluctuante, în funcţie de puterea politică ce impune istoria. În Realpolitik am încercat să elimin orice fel de parti-pris. Nimeni nu e cu adevărat curat, toţi purtăm povara istorică a violenţei, a cruzimii şi nedreptăţii, indiferent dacă participăm la lumea politică pasiv sau activ”, spune Roman Tolici.

Expoziţia combină trei serii de lucrări. Cea care dă şi titlul expoziţiei, „Realpolitik”, cuprinde peste 300 de desene cu cerneală pe tipare de reviste, care înfăţişează personalităţi influente din domeniul politicii globale. Artistul a (de)mascat cu pricepere aceste personalităţi, trecându-le printr-un filtru de senzualitate obscură şi provocatoare. Rezultatul a fost o estompare deliberată a identităţii lor. Această amalgamare culminează într-un carnaval al puterii orchestrat live.

Seria „Negative Flags” (Steaguri în negativ) constă într-o instalaţie video şi o instalaţie de obiecte formată din 240 de steaguri oficiale ale diferitelor entităţi proeminente din politica actuală, realizate în negativ.

A treia componentă a expoziţiei, „Vertigo”, cuprinde două animaţii video, fiecare prezentând două simboluri puternice care au lăsat o amprentă de neşters asupra modernităţii, simboluri care se împletesc într-o relaţie simbiotică.
Explorând faţa reală a principalelor sisteme politice şi personaje care au influenţat istoria omenirii până în momentul actual, expoziţia oferă o perspectivă neconvenţională asupra politicii globale, investigând-o din unghiuri neplăcute, care dezvăluie identităţi ascunse, expunând adevărata faţă a Răului. Roman Tolici analizează esenţa profund susceptibilă a umanităţii, subliniind, de asemenea, interacţiunea complicată a simbolurilor politice, care par să se nască perpetuu unul pe altul, într-un ciclu neîntrerupt de manipulare şi exploatare a puterii.

Prin răsturnarea şi scoaterea la iveală a normelor stabilite, aspectele negative prezentate aici transformă expresia artistică într-un demers care demistifică sistemele politice şi personalităţile marcante care urcă în vârfurile ierarhiilor. Explorarea artistului rămâne detaşată de epocile istorice specifice în care aceste figuri îşi exercită influenţa, concentrându-se în schimb asupra impactului lor de durată asupra cursului istoriei umane.

„Realpolitik” va fi deschisă până pe 24 septembrie la Combinatul Fondului Plastic, strada Băiculeşti 29, Bucureşti.

Roman Tolici este cel mai bine cunoscut în Europa Centrală şi de Est pentru combinaţia sa distinctivă ce îmbină realismul şi suprarealismul - reprezentări ale situaţiilor cotidiene, caracterizate de întuneric, ameninţător, apocaliptic sau pur şi simplu de bizar.

Deschisă în 2015, Mobius Gallery îşi propune să producă expoziţii de artă contemporană la calitate muzeală şi să găzduiască schimburi culturale între Est şi Vest. De atunci, galeria a devenit unul din spaţiile cele mai consistente dedicate artei în România, cu un program internaţional proaspăt în care se regăsesc expoziţii ale unor artişti consacraţi, aflaţi în ascensiune sau debutanţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.