Televiziunea Realitatea TV a primit o somaţie, miercuri, de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru emisiunea ”Ora primarului” moderată de Denise Rifai, difuzată în 13, 16 şi 23 mai, în care au fost invitaţi Laura Chiriac, candidat ALDE la primăria sectorului 1, Alexandru Nazăre, candidat PNL la Primăria Sectorului 1, şi, respectiv, Dan Cristian Popescu, candidat PNL la primăria sectorului 2.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunea a fost propusă de Dorina Rusu şi a fost votată de şase din cei opt membri CNA rezenţi la şedinţă – Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea. Valentin Jucan şi Gabriel Tufeanu au fost împotrivă.

”Eu am făcut această autosesizare ca un fel de răspuns la reacţia opiniei publice la emisiunile care deja au devenit celebre, ale doamnei Denise Rifai. Sigur, ridicolul nu poate să fie sancţionat. Dar pe de alt parte, faptul că un moderator îşi depăşeşte atribuţiile pe care le are... Sigur, trebuie să pună întrebări cât se poate de dure, dar nu să-l întrebi despre sandale şi să îl pui într-o situaţie ridicolă, care nu are legătură cu ceea ce a făcut el. Noi trebuie să analizăm ce face un post TV. Denise Rifai a devenit celebră prin faptul că îşi pune invitaţii în situaţii ridicole, ca să arate că dânsa e mai deşteaptă”, a spus Dorina Rusu. 

Somaţia a fost dată în baza articolului 72, literele c şi d din Legea 115/2015, care arată că realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale sunt obligaţi să formuleze clar întrebările, fără a fi tendenţioase sau părtinitoare, şi să asigure menţinerea dezbaterii în sfera de interes a campaniei electorale şi a tematicii stabilite.

Sancţiunea a fost dată, de asemenea, în baza articolului 8, alineatul 1 din Decizia de campanie, potrivit căreia ”emisiunile electorale şi cele de dezbateri electorale pot fi difuzate numai cu respectarea condiţiilor prevăzute de art. 71 şi 72 din Legea nr. 115/2015; radiodifuzorii trebuie să asigure tuturor competitorilor electorali condiţii echitabile în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor şi echidistanţa”, prevede articolul.

Valentin Jucan a anunţat că va contesta şi va cere reanalizarea votului pentru Realitatea TV, ”dat pur şi simplu pentru sancţionarea postului, fără niciun temei legal”. Membrul CNA a spus că toate întrebările moderatoarei au avut ca punct de plecare”ce anume va face când ajunge la primărie, cum se va comporta, cât de cinsitit va fi, cum îşi va respecta promisiunile”.

”Întrebările toate aveau rolul de a analiza ce anume spune când, ce anume prezintă candidatul”, a adăugat Jucan, menţionând că nu se poate spune că emisiunea moderată de Denise Rifai nu este în favoarea publicului. ”Nu pot să nu constat modul mişelesc în care mulţi jurnalişti au sărit la gâtul acestei domnişoare, în condiţiile în care ei înşişi nu şi-au asumat niciun rol în această campanie. Ea şi-a asumat acest rol, destul de greu”, a mai spus Jucan.

Pe de altă parte, Radu Herjeu a spus că, în urma acestor emisiuni, nu s-a considerat informat şi că ar fi preferat să afle, de exemplu, de la Laura Chiriac, despre proiectele pe care le are şi nu câţi bani cheltuie candidata pe sandale.

În emisiunea din 13 mai, Denise Rifai îi spune candidatei Laura Chiriac că din salariul de primar nu îşi va putea cumpăra o pereche de sandale decente, iar Laura Chiriac răspunde că este o dovadă de lipsă de solidaritate cu oamenii care lucrează la stat pe salarii mici să faci asemenea afirmaţii.

Într-o intervenţie, Lorand Turos a amintit că este vorba despre timpii de antenă ai candidaţilor, şi nu despre dezbatere. ”Pe timpul tău de antenă, te duci şi iei nişte palme”, a menţionat el.

Având-o invitată pe Laura Chiriac, moderatoarea a mai întrebat-o, referitor la programul de transport al copiilor la grădiniţă cu autobuzul, ”Cum pătrunde autobuzul, care este mai lat, pe străzile înguste”.

În ediţia în care a fost invitat Alexandru Nazare, Denise Rifai i-a cerut lămuriri candidatului referitor la sloganul său. ”Domnule Nazare, ce slogan e ăsta? Tu cu mine sau eu cu dumneavoastră suntem 1? Cum? Eu înţeleg că sunteţi necăsătorit, dar chiar aşa? Cu tot sectorul? Sau pe rând? În grup? Separat?”, a întrebat Denise Rifai.

Moderatoarea a declarat, săptămâna trecută, pentru News.ro, că a pus întrebări normale, prin care a descoperit că ”foarte mulţi dintre cei care s-au înscris în cursa pentru primăriile de sector sau pentru primăria mare sunt nepregătiţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.