Postul de televiziune Realitatea TV a primit, joi, de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) o amendă de 15.000 de lei pentru emisiunea ”Jocuri de putere”, difuzată pe 25 octombrie 2016, în care s-a discutat despre ”operaţiunea Black Cube”, iar moderatorul şi invitaţii au făcut afirmaţii injurioase la adresa lui Daniel Dragomir.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit raportului de monitorizare, în emisiunea de dezbateri ”Jocuri de Putere”, difuzată în data de 25 octombrie 2016, moderatorul Rareş Bogdan şi invitaţii săi au luat în discuţie cazul Black Cube, o afacere în care au fost implicate mai multe persoane, angajate sau foste angajate ale unor servicii din spionaj din ţară sau străinătate.

În timpul acestei discuţii a fost menţionat în repetate rânduri numele Daniel Dragomir, ca participant, invitaţii avansând mai multe ipoteze asupra rolului său în desfăşurarea acţiunii care se află sub ancheta autorităţilor din România, în urma depoziţiei lui Dan Zorella.

Au fost prezentate şi fotografii cu Daniel Dragomir şi s-au făcut mai multe afirmaţii injurioase pornind de la fizicul său, dar şi asupra sa în general, precum: ”fanfaron gargaragiu”, ”gorilă sinistră” şi ”nenorocit de papagal”.

”Formulez prezenta sesizare cu privire la conţinutul emisiunii Jocuri de Putere din data de 25.10.2016, ora 21.16, difuzată pe postul Realitatea TV, emisiune prin care s-au proferat cuvinte injurioase, denigratoare şi incorecte la adresa mea, de natură a încălca drepturi fundamentale, atât de către invitaţii emisiunii, cât şi de realizatorul acesteia. (…) Realizatorul nu a luat nici un fel de atitudine pentru a păstra decenţa emisiunii (…) ci alături de invitaţi a adresat cuvinte jignitoare, mergând până la poze de pe o plajă privată la care unii dintre invitaţi şi-au dat cu părerea despre modul în care arăt sau despre inteligenţa mea. Aceste jigniri atrag fără îndoială încălcarea deontologiei profesionale a realizatorului, a invitaţilor (care se pretind ziarişti), dar atrage şi răspunderea postului de televiziune care a transmis această emisiune”, arată reclamaţia în urma căreia forul a analizat emisiunea. 

”Moderatorul Rareş Bogdan nu a luat atitudine privind aceste afirmaţii, el însuşi rostind unele dintre ele. Daniel Dragomir nu a fost prezent cu un punct de vedere în emisiune”, arată raportul de monitorizare.

Amenda de 15.000 de lei a fost dată în baza articolului articolului 3 din Legea audiovizualului, potrivit căreia toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

De asemenea, televiziunea a fost sancţionată în baza articolelor 30, 40, alineatul 3, şi 64, alineatul 1, litera a din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit articolului 30, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

”Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”, arată articolul 40, alineatul 3.

Articolul 64, alineatul 1, litera a prevede că în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să asigure o distincţie clară între fapte şi opinii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.