Cântăreţii Johnny Hallyday, Lara Fabian şi Axelle Red, actorii Diane Kruger şi Gad Elmaleh, fotbalistul Pedro Rodriguez şi fostul campion mondial de motociclism Marc Márquez, precum şi numeroşi caricaturişti şi desenatori de renume se numără printre celebrităţile care au condamnat, prin intermediul unor mesaje publicate pe reţelele de socializare, atacurile teroriste din Bruxelles.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lumea întreagă şi-a adus aminte de sprijinul oferit de celebrităţi din diverse ţări după atacurile comise la Paris, pe 13 noiembrie 2015. Aceeaşi solidaritate s-a manifestat, miercuri, pe reţelele de socializare, după ziua care a însângerat Bruxelles-ul, informează lepoint.fr.

În aceste mesaje, vedetele din showbiz, presă şi lumea sportului şi-au exprimat compasiunea, tristeţea şi furia, după atacurile teroriste comise în capitala Belgiei, pe 22 martie. 

Primii care au reacţionat au fost artiştii de origine belgiană, precum rockerul Johnny Hallyday. ”Sunt cu toată inima alături de voi, oamenii din Belgia”, a scris rockerul francez, care are programate două concerte în acest weekend la Bruxelles, în cadrul turneului său european.

Un alt mesaj emoţionat a fost publicat de cântăreaţa Lara Fabian, originară tot din Belgia: ”Sunt şocată de aceste atacuri îngrozitoare comise împotriva ţării mele, împotriva tuturor, împotriva omenirii”.

”Gândurile mele se îndreaptă acum către toate victimele şi familiile lor”, a adăugat celebra cântăreaţă.

Cântăreaţa Maurane a preferat să lase să vorbească în locul ei un desen, care prezintă drapelul belgian, lovit de o inimă uriaşă galbenă şi însoţit de următorul text: ”No comment”.

La fel ca în cazul atentatelor din Paris, imaginile şi simbolurile au însoţit cel mai adesea reacţiile celebrităţilor pe reţelele de socializare. Actorul Kev Adams a ales un desen care prezintă o inimă uriaşă, în culorile Belgiei, însoţit de menţiunea ”Pray for Brussels” (”Să ne rugăm pentru Bruxelles”), iar actorul de comedie Gad Elmaleh a publicat pe contul său de Twitter imaginea drapelului belgian, însoţită de acelaşi slogan.

Cântăreaţa Nolwenn Leroy a distribuit pe Twitter un desen realizat de Plantu, ce prezintă un cetăţean francez, acoperit de drapelul naţional, care încurajează un cetăţean belgian care plânge.  

La rândul său, cântăreţul francez Renaud, care şi-a înregistrat cel mai recent album în capitala belgiană, a publicat o frază-omagiu: ”Să ne gândim la Bruxelles şi la întreaga Belgie”. Literele care compun cuvintele acestui text sunt însoţite de ”lacrimi” de cerneală.

Mai îndrăzneaţă, actriţa germană Diane Kruger a ales o imagine specială, care prezintă un cornet cu cartofi prăjiţi (unul dintre simbolurile belgiene, n.r.) pe fondul drapelului naţional, iar unul dintre acei cartofi prăjiţi are forma unui deget mijlociu ridicat în sus, arătat teroriştilor.

O altă imagine puternic asociată cu drama din Bruxelles, utilizată intens de celebrităţi pe reţelele de socializare, este celebrul Tintin, creat de desenatorul belgian Hergé. Actorul Guillaume Canet a adresat un gând emoţionant Belgiei, publicând imaginea tânărului reporter Tintin, în timp ce plânge alături de prietenul său fidel, Milou. 

Aceeaşi idee a avut-o şi rapperul Joey Starr, care a publicat o imagine cu Tintin, profund întristat, în compania celebrului căpitan Haddock. Imaginea este însoţită de textul următor: ”Nu ne vor învinge!”.

Internetul a fost ”inundat” şi cu mesaje simple şi directe, profund emoţionante, publicate în ultimele 24 de ore, precum cele scrise de cântăreţul Patrick Bruel (”tristeţe uriaşă”), Michele Laroque (”Gânduri pline de emoţie şi solidaritate”), Louane Emera (”Mă gândesc atât de mult la Belgia”), Guy Bedos (”Fiţi puternici!”).

Un mesaj emoţionant a fost publicat şi de cântăreaţa Anggun: ”Bruxelles, dragul meu, fii curajos! Vei vedea, iubirea iese întotdeauna învingătoare. Semnat, Paris”.

Cântăreaţa şi compozitoarea Axelle Red a scris: ”Sunt în doliu. Pentru toate acele victime. Pentru familiile lor. Nu pot să găsesc cuvintele corecte. Nu există cuvinte corecte pentru aşa ceva. Trebuie să ne iubim, pentru libertatea noastră, pentru încrederea noastră”.

Potrivit dw.com, unul dintre cele mai redistribuite mesaje pe Twitter, după atacurile teroriste din Bruxelles, a fost creat de Jean Plantereau. Cunoscut sub numele Plantu, el este unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti ai Franţei şi îşi publică desenele în cotidianul Le Monde. 

Desenul lui Plantu exprimă nu doar solidaritatea Franţei cu Belgia, dar şi faptul că cele două s-au înfrăţit în tristeţe şi doliu. 

Plantu a publicat în Le Monde un desen cu Tintin, un simbol al Belgiei, însoţit de textul următor: ”Explozii în Bruxelles: Ţara benzilor desenate e în doliu”. 

Aducând la rândul său un tribut lui Tintin, ilustratorul danez Soren Juhl a publicat hashtag-ul următor: #Loveforall. 

La fel ca în urma atacurilor din Paris, hashtag-ul  #JeSuisBruxelles a devenit foarte repede o tendinţă pe internet. Fotbalistul spaniol Pedro Rodriguez, care joacă pentru FC Chelsea, a însoţit acel hashtag de imaginea drapelului belgian.

Şi alte celebrităţi şi personalităţi din lumea sportului au publicat mesaje similare, printre aceştia aflându-se Marc Márquez, fost campion mondial la motociclism. 

Manneken Pis, statuie emblematică pentru Bruxelles, a fost şi ea un motiv popular pe reţelele de socializare, de internauţi care şi-au exprimat furia, dispreţul şi frustrarea după atacurile teroriste din capitala belgiană.

Statuia, înaltă de 61 de centimetri, ce prezintă un băieţel care urinează într-o fântână, este expusă în Bruxelles de aproape 400 de ani. Caricaturistul francez Nawak a realizat un desen în care celebra statuie urinează în capul unui terorist înarmat. ”Uite, acesta este un cadou din partea Belgiei”, se afirmă în textul care însoţeşte caricatura.

”Am vrut să aduc o umbră de umor în această zi oribilă”, a declarat Nawak pentru DW. Caricaturile reprezintă ”o modalitate de exorcizare a fricii, a şocului şi de a ne exprima sprijinul”, a adăugat el.

Mazel Galerie, aflată în centrul oraşului Bruxelles, administrată de o familie franceză, a publicat pe contul ei de Twitter un desen al aceleiaşi statui, care urinează, însă, peste o armă automată.

Manuel Jous, jurnalist al postului public de televiziune belgian, RTBF, se află printre numeroasele persoane care au publicat pe Twitter o altă fotografie, a aceleiaşi statui, care urinează însă peste un pachet de dinamită.

Metropola belgiană Bruxelles a fost zguduită, marţi dimineaţă, de atentate teroriste comise de jihadiştii Statului Islamic la aeroportul Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek. În urma atacurilor şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, iar alte 205 au fost rănite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.