Tema centrală a celei de-a opta ediţii a Forumului Global despre Nicotină, care are loc în Liverpool joi şi vineri, în format hibrid, este „viitorul nicotinei”. În viziunea invitaţilor, acesta este unul greu de previzionat. Ei consideră că, de mai multe decenii, fumatul a devenit o chestiune politică, în care este implicată şi presa, însă se arată optimişti privind aprobarea, la scară largă, a folosirii produselor alternative pe bază de tutun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prima parte a zilei de joi s-a discutat despre implicarea politicului în aprobarea spre utilizare, în majoritatea statelor lumii, a produselor alternative din tutun care nu generează fum. Este vorba despre reducerea riscului la care sunt supuşi consumatorii produselor din tutun (Tobacco Harm Reduction, THR).

La fel ca la cea mai recentă ediţie a Forumului, este susţinut că statele care interzic ţigările electronice şi vaporizatoarele - peste 30 din lume - o fac din cauza presiunii exercitate de companiile farmaceutice şi a veniturilor din taxele aplicate pe ţigări.

Australianca Fiona Patten, lider al Reason Party (fost Sex Party), membru în Parlamentul statului Victoria, a fost implicată în mai multe acţiuni activiste, iar de câţiva ani încearcă să obţină aprobarea utilizării produselor alternative pe piaţa din ţara sa. 

Ea a declarat: „Sunt suficiente dovezi acum pentru a ne da seama că lipsa unei legislaţii omoară oameni. Vapingul este o unealtă foarte bună pentru reducerea riscului. Poate salva vieţi”. Mulţi politicieni se opun însă produselor THR. În plus, media pierd mulţi bani de pe urma lipsei reclamelor.

Patten a precizat că majoritatea partidelor politice din Australia nu mai acceptă sponsorizări din partea companiilor de tutun, însă le sprijină şi le protejează în continuare. „Politicienii ne spun să ne bazăm pe ştiinţă, dar o ignoră când vine vorba despre asta. Sunt agenţii de sănătate care duc campanii împotriva THR. Când văd că Noua Zeelandă e mai bine ca noi din punctul ăsta de vedere, mă enervez foarte mult”.

În concluzie, ea s-a arătat încrezătoare: „Cred că ştiinţa va funcţiona, cred că va câştiga în final. Trebuie. Dar trebuie, în Australia, să facem lobby, să batem la fiecare uşă. Avem nevoie de medici, de oameni de ştiinţă”.

Roberto A. Sussman, cercetător şi lector de fizică la Universitatea Naţională din Mexic, a subliniat că exista o evoluţie în relaţia dintre ştiinţă şi tutun în ultima jumătate de secol. „Iniţial, oamenii de ştiinţă se ocupau de cercetare. Cercetarea epidemiologică a descoperit legătura dintre fumat şi apariţia unor boli, apoi a devenit brusc o mişcare politică, mai întâi în SUA, după care la nivel global, iar ştiinţa a fost dată deoparte. Politicienii au preluat controlul. Când vrei implementarea unei politici de reglementare, nu vrei să ai obstacole de genul ăsta. Din anii 1990 a devenit o problemă politică. Cine se opune adoptării THR? Acum se numeşte războiul tutunului. Este condus de un obiectiv politic, şi nu aşa funcţionează ştiinţa. Cel puţin, nu fizica”.

„Principalul stimulent pentru cercetători îl reprezintă banii. Au mereu aceeaşi culoare. Este vorba despre finanţarea universităţilor, a grupurilor de lucru, iar publicaţiile ştiinţifice nu doar publică acuzaţii fără a prezenta dovezi, dar blochează răspunsul cercetătorilor. Ce este îngrijorătoare este escaladarea acestui dezacord”, a spus expertul în sănătate publică Konstantinos Farsalinos, medic şi cercetător la Universitatea Patras şi la Universitatea West Attica din Grecia.

Anumite media, grupuri finanţate de filantropi care se opun adoptării THR sunt implicate în blocarea datelor, a mai spus Farsalinos. 

„Cred că este mai mult vorba despre politică decât despre ştiinţă. Ei fac rău, în mod activ, sănătăţii publice, unor milioane de fumători. Strategia lor nu este despre cercetare, despre a investiga, ci doar încearcă să discrediteze pe oricine are o altă părere”, a adăugat el.

Forumului din Liverpool se va încheia vineri seară, iar pe agendă se regăsesc subiecte precum dependenţa de nicotină, obstacole pentru THR în ţările slab şi mediu dezvoltate şi reglementarea produselor mai sigure pe bază de nicotină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.