Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române, a transmis că respinge propunerea legislativă de eliminare a taxei radio-TV, motivând că prin iniţiativa anunţată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, se doreşte naţionalizarea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) şi a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am luat act şi resping categoric propunerea legislativă a PSD anunţată de domnul Liviu Dragnea prin care se doreşte eliminarea mai multor taxe, printre care şi taxa radio-TV. Potrivit acestei propuneri, taxa respectivă ar urma să fie plătită de la bugetul de stat. În acest mod se intenţionează naţionalizarea SRTV şi SRR, un aspect absolut inacceptabil într-un stat membru al comunităţii de valori democratice. Acestea sunt posturi publice, în sensul că asigură o misiune publică şi garantează exercitarea dreptul la informaţie şi nu de stat. Modelul televiziunii şi al radioului de stat aparţin unui anumit tip de regim politic - statul comunist, model pe care PSD vrea să-l resuscite”, a transmis Radu Carp.

Membrul CA al TVR a atras atenţia că în Uniunea Europeană statul nu controlează 100% posturile publice de radio şi de televiziune, prin asigurarea integrală a finanţării, ci cetăţeanul este cel care exercită un control prin taxa pe care o plăteşte.

”O asemenea propunere venită din partea PSD ar elimina practic controlul parlamentar asupra posturilor publice de radio şi televiziune, garantat prin art. 31, alin. 5 din Constituţia României. Parlamentul ar fi redus la un rol decorativ care ar consta în votarea unui articol din bugetul de stat ce precizează bugetul celor două instituţii. Prin naţionalizarea SRTV şi SRR, s-ar încălca de asemenea toate prevederile art. 31 care garantează dreptul la informaţie. Acest proiect arată foarte clar intenţiile PSD: un guvern şi un stat care controlează total viaţa cetăţenilor prin controlul informaţiei. Personal, resping ferm această viziune”, a mai scris Radu Carp.

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Convenţia Organizaţiilor de Media aub cerut Parlamentului, printr-o scrisoare deschisă, publicată miercuri, să respingă propunerea legislativă de eliminare a taxei radio-TV, formulată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, iniţiativă despre care au spus că retransformă serviciile publice de media în servicii politice, şi să lanseze o dezbatere publică transparentă despre rolul şi finanţarea serviciilor publice de media.

Liviu Dragnea, împreună cu alţi lideri social-democraţi au depus la Senat, luni, proiectul de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017.

Potrivit liderului PSD, între taxele nefiscale care urmează să fie eliminate, dacă proiectul de lege va fi adoptat, ar fi: taxele radio-TV, taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.