Puţin peste 128.500 de euro s-au strâns până luni prin campania de subscripţie pentru sculptura ”Cuminţenia Pământului”, a anunţat premierul Dacian Cioloş. Suma pe care Guvernul doreşte să o strângă până la 30 septembrie este de 6 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Cioloş a spus, într-o conferinţă organizată la Palatul Victoria pe tema campaniei de subscripţie pentru ”Cuminţenia Pământului”, că i s-a părut important să fie folosit acest moment, de achiziţie a sculpturii lui Brâncuşi, ”pentru a contribui la construirea spiritului cetăţenesc colectiv”.

”Comunitatea nu poate fi solidă până când nu există un sentiment de asumare individuală la comunitate”, a continuat Dacian Cioloş.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

El a spus că această operă este, prin excelenţă, parte a sufletului neamului românesc, iar românii au datoria nu doar să o păstreze, ci şi să o păstreze în patrimoniul public, pentru a fi accesibilă celor care doresc să o vadă.

"Se poate întâmpla să nu reuşim să ducem până la capăt subscripţia (...) O să fac tot ce ţine de mine pentru ca acest proces să fie unul de succces. (...) ”Dacă e un succes, e un succes al cetăţenilor români. Dacă este un insucces, sigur, eu mi-l asum ca atare, dar asta înseamnă că ne mobilizăm greu la astfel de lucruri şi aşa cum s-a spus aici, indiferent dacă se strânge sau nu suma - eu sper că se strânge - (...) e un început. Dacă ţin eu bine minte, de la Ateneul Român încoace, deci în România modernă, nu prea au mai îndrăznit Guvernele să lanseze astfel de campanii", a mai spus premierul.

Dacian Cioloş a precizat că până în prezent s-au strâns 128.526 de euro prin campania de subscripţie, mai mult de 60% din această sumă fiind donată în ultimele zile, de când au fost lansate filmuleţe de promovare.

”Ceea ce este important într-un an electoral, în care campaniile electorale cam prin definiţie dezbină şi nu unesc, să venim cu un proiect care să aducă împreună oamenii în jurul unui ideal comun. (...) Până în momentul de faţă, s-au colectat 128.526 de euro dintre care mai mult de 60% în utlimele zile, de când am lansat aceste spoturi. Sigur, suma nu e mare, dar mă încurajează faptul că atunci când există o mobilizare şi subiectul este prezent, există o mobilizare şi din partea oamenilor. Vom menţine acest subiect, această temă prezentă în zilelele, săptămânile şi lunile următoare, atât în ţară, cât şi în Diaspora”, a adăugat premierul.

Guvernul doreşte, prin campania de subscripţie publică, să strângă suma de 6 milioane de euro până la 30 septembrie.

Pe de altă parte, şeful Executivului a ţinut să precizeze că Guvernul pe care îl conduce a preluat de la Cabinetul Ponta procesul de negociere cu proprietarii sculpturii, pe care l-a continuat ajungând la rezultatul din prezent.

”Dacă suntem oneşti trebuie să spun că Guvernul precedent a fost cel care a utilizat oportunitatea de a constitui dreptul de preempţiune a statului român atunci când această operă a fost pusă în vânzare de proprietarii ei. Şi pentru ca să fie lucrurile clare pentru că au tot fost discuţii asupra acestui subiect, această operă a rămas în proprietate privată după un proces în justiţie între statul român şi propietar când justiţia a stabilit în mod definitiv şi irevocabil statutul acestei opere de artă. În aceste condiţii statul şi-a constituit dreptul de preempţiune şi într-adebvăr Guvernul pe care îl conduc a preluat în mod proactiv acest proces continuând negoicierile cu propiretarii şi continuând aceste negocieri, discutând şi condiţiile în care această operă poate să intre în proprietatea statului, obţinând această perioadă de câteva luni în care Guvernul a decis, dincolo de alocarea acelei sume de 5 milioane de euro în preţul de achiziţie negociat cu propiertarii să alăturăm şi un proces de subscrppţie publică”, a declarat, luni, premierul Dacian Cioloş, la conferinţa de presă privind campania de strângere de fonduri pentru achiziţionarea sculpturii “Cuminţenia Pământului”.   

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de modificare a OUG 10/2016, ce reglementează subscripţia pentru achiziţia sculpturii lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia Pământului”, astfel încât colectarea fondurilor să poată şi făcută şi de către entităţi de drept privat, deoarece timpul scurt pentru colectă face necesare canale alternative de strângere a banilor.

Guvernul a constatat că, în lipsa unor prevederi exprese, nu poată accepta propunerile de strângere de fonduri din partea sectorului privat. În consecinţă, se impune utilizarea altor pârghii de strângere a donaţiilor, precum parteneriatele cu ONG-uri, colectarea prin serviciile de mesagerie şi primirea de donaţii online.

Astfel, Ministerul Culturii va putea să încheie contracte cu persoane juridice de drept privat fără scop lucrativ care au experienţă în colectarea donaţiilor şi capacitate administrativă de a sprijini colectarea fondurilor direct sau prin alte mecanisme.

Totodată, în acelaşi scop, Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat, care au capacitate administrativă de a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii şi în scopul achiziţionării bunului cultural. ”Toate cheltuielile necesare pentru colectarea donaţiilor şi pentru gestionarea conturilor deschise, în lei şi în valută, vor fi suportate integral din fondurile persoanelor juridice”, precizează Guvernul.

Executivul a adoptat, 30 martie, o Ordonanţă de Urgenţă prin care este reglementată procedura de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, donaţiile urmând să fie deduse din impozitul datorat de către persoanele care vor contribui.

Pe 11 aprilie, Ministrul Culturii a anunţat demararea subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului”, campania urmând să se încheie în data de 30 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.