Muzeul Naţional de Artă Contemporană prezintă joi, 16 martie, începând cu ora 17.00, cele 192 de opere achiziţionate în sesiunea publică 2022. MNAC organizează şi o dezbatere publică cu invitaţi internaţionali ce deschide o noutate a sezonului - seria de conferinţe publice MNAC International Academy.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Accesul în clădire va fi posibil până la ora 22.00, iar în interior evenimentul se prelungeşte până la ora 23.00.

În deschidere, între orele 17.00-18.30, prima ediţie dezbatere publică MNAC International Academy cu invitaţi speciali: Frances Morris - director, Tate Modern, dr. Zoran Eric - curator independent, fost curator şef la Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad (ambii membri ai juriului în sesiunea de achiziţii publice de artă, MNAC 2022) şi artista Ana Maria Micu.

"MNAC International Academy este un concept de eveniment hibrid, la graniţa dintre colo-cviu academic şi întruniri profesionale informale, care îmbină conferinţele cu artişti, discur-surile despre practici curatoriale, analiza critică, relatările de călătorie etc. O sesiune du-rează 90 de minute şi are un număr fix de trei vorbitori, fiecare reprezentând altă disci-plină, generaţie şi ţară. Conceptul s-a născut din acumularea de energie creativă şi socială din cei peste 30 de ani ai mei de călătorii prin diversele lumi ale culturii plastice. S-au legat colaborări şi prietenii, s-au trăit triumfuri şi eşecuri în vremurile acelea haotice: în deceniul ’90 cel lung, entuziast şi dureros; apoi în frenezia amăgitoare a anilor 2000; iar după aceea, în al doilea deceniu cap-tivant, greu şi insomniac al secolului XXI", spune Călin Dan, director MNAC. 

Şi în încheiere, debuturi tinere la etajul 4 în spaţiul Dialog, unde se deschide o nouă expoziţie a studenţilor, în care şapte tineri artişti aflaţi la început de drum se angrenează într-un nou exerciţiu colectiv de creaţie şi curatoriat.

Vernisajul expoziţiei celor mai recente achiziţii de artă "Puls 22" va începe la ora 19.00.

În anii 2020 şi 2022, cu sprijinul Ministerului Culturii, au intrat în patrimoniul MNAC un total de 385 lucrări (359 achiziţii, 26 donaţii). "Puls 22" se concentrează, desigur, pe sesiunea anului respectiv, dar beneficiază în mod evident de câştigurile şi concluziile ambelor momente.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.