Proteste care au avut loc în România în ultimii 10 ani sunt ilustrate într-un album independent, realizat de o comunitate de fotojurnalişti. Cartea va oferi, pe lângă imagini, şi o interpretare sociologică, va fi o arhivă vizuală fără conotaţii politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comunitatea de fotojurnalişti Documentaria, care beneficiază de o pagină web, este iniţiatoarea proiectului. ”Ne-am gândit să facem o arhivă vizuală a ceea ce se întâmplă şi avem speranţa unei noi viziuni asupra lucrurilor”.

”Albumul este diferit de cel realizat de editura Curtea Veche. Şi el era necesar, dar noi vrem să punem fotografii de la protestele din ultimii zece ani. Nu doar pancarte, ci şi poveşti”, a explicat pentru News.ro fotojurnalistul Bogdan Dincă, parte din proiect.

Albumul va avea o latură sociologică de care se va ocupa Dani Sandu, care va face o interpretare a protestelor.

Cartea va cuprinde cinci capitole: protestele sindicale din 2010, cele faţă de reformele sanitare din 2012, când preşedintele Traian Băsescu a vrut să îl demită pe Raed Arafat, protestele legate de exploatările de la Roşia Montană şi Pungeşti, Colectiv (2015) şi #Rezist (2017).

Toate celelalte manifestări de gen vor fi prezentate într-un infografic, a mai spus Bogdan Dincă. În plus, fiecare capitol va beneficia de texte introductive realizate de Vlad Odobescu. ”El va prezenta contextul protestelor, numărul participanţilor, fără a da o interpretare politică”.

”În album apar şi alte fotografii care vor putea fi văzute de cumpărători prin aplicaţia de realitate augmentată. Având în vedere că protestele continuă, albumul, practic, va fi actualizat şi imaginile vor fi disponibile prin aceasta”, a adăugat Bogdan Dincă.

La proiect participă mai mult de 30 de fotografi profesionişti, dar şi amatori, care au transmis câteva mii de imagini. Lista nu este finalizată, însă, între cei care vor fi prezenţi prin fotografii se numără Vlad Ghirda, Ioana Moldovan şi Andrei Pungovschi.

”Este un proiect independent. Ne bazăm pe precomenzi. Avem nevoie de 150 până pe 14 mai şi de alte 350 în luna iunie, pentru a-l putea tipări. Deci, toţi banii se vor duce la tipar. Orice sumă va fi în plus, va fi transformată în plata fotografiilor”, a menţionat Dincă.

Proiectul, spune Bogdan Dincă, este unul cu valoare documentară, nu unul activist.

”Protest - scurtă istorie vizuală a mişcărilor de stradă din România ultimilor 10 ani” poate fi precomandat de pe site-ul documentaria.ro şi costă 90 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.