Opera de Stat din Berlin a fost vizată de un protest, vineri, după ce a refuzat să anuleze prima reprezentaţie de la începutul invaziei din Ucraina a cântăreţei de operă ruse Anna Netrebko, văzută ca o apropiată a lui Putin, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Strigând "ruşine", protestatarii au acuzat-o pe soprană că nu l-a condamnat pe Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

Primarul Berlinului, senatorul său pentru cultură şi ambasadorul Ucrainei în Germania au criticat Opera de Stat pentru că i-a permis cântăreţei să revină pe scena sa.

Anna Netrebko a criticat războiul şi susţine că s-a întâlnit doar de câteva ori cu Putin. Cu toate acestea, cu doar un an înainte de invazie, ea şi-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare cu un spectacol de gală la Kremlin şi a fost evitată de casele de operă din SUA şi din alte părţi ale Europei.

În săptămânile premergătoare apariţiei sale sold-out în rolul Lady Macbeth din opera Macbeth a lui Giuseppe Verdi, 37.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cereau ca rolul să fie încredinţat altcuiva. Dar soprana de origine rusă, care are cetăţenie austriacă, este programată să apară pentru încă trei spectacole în această lună.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Metropolitan Opera din New York a renunţat anul trecut la spectacolele cu Anna Netrebko. Artista, care locuieşte în Austria, a fost concediată de Metropolitan Opera din New York după ce a refuzat să-l denunţe pe Putin.

"Trebuie să fim atenţi să nu folosim artiştii ca ţapi ispăşitori", a declarat la radioul public directorul artistic al Operei de Stat din Berlin, Matthias Schulz.

Primarul Berlinului, Kai Wegner, a declarat însă că are o părere "foarte critică" despre revenirea ei pe scena berlineză, regretând că o asemenea interpretă de succes internaţional "nu s-a distanţat încă în mod clar şi fără echivoc de războiul de agresiune rusesc şi de Putin".

Senatorul pentru cultură al oraşului, Joe Chialo, a asistat vineri, în mod demonstrativ, la o expoziţie de fotografie intitulată "Crime de război ruseşti", găzduită peste drum de Operă, pe bulevarul Unter den Linden din Berlin. Acestuia i s-a alăturat ambasadorul ucrainean Oleksii Makeiev, care a declarat pe reţelele sociale că oamenii nu ar trebui să închidă ochii la crimele de război ruseşti.

În martie anul trecut, Anna Netrebko a făcut o declaraţie în care a spus că "în mod expres" condamnă războiul şi a adăugat: "Nu sunt membră a niciunui partid politic şi nici nu sunt aliată cu vreun lider al Rusiei. Recunosc şi regret că acţiunile sau declaraţiile mele din trecut ar fi putut fi interpretate greşit".

Ea l-a susţinut pe Putin ca preşedinte în 2012 şi, doi ani mai târziu, a fost fotografiată ţinând în mână un steag pro-rus, după ce a donat bani pentru Opera din oraşul ucrainean ocupat Doneţk. Cu toate acestea, cântăreaţa a declarat că l-a întâlnit pe Putin "doar de câteva ori în toată viaţa" şi insistă că nu a primit niciun sprijin financiar din partea guvernului rus.

Anul trecut, Opera de Stat din Berlin a declarat că Anna Netrebko a fost de acord să nu participe la niciun spectacol de operă, dar poziţia sa s-a schimbat între timp. Într-un anunţ recent în care a explicat decizia sa de a o distribui pe Anna Netrebko, Opera a subliniat importanţa de a face distincţie între acţiunile ei înainte şi după izbucnirea războiului. "De la izbucnirea războiului, Anna Netrebko nu a acceptat niciun angajament în Rusia, iar staff-ul ei ne-a confirmat că încă nu există planuri pentru nicio apariţie în Rusia", a precizat aceasta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.