Un grup de activişti sud-coreenei a protestat, joi, la un concert sold-out al unei orchestre din Coreea de Nord, organizat cu o zi înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce mai multe persoane care şi-au cumpărat bilete pentru acest concert au format o coadă lungă în oraşul Gangneung, care va găzdui evenimente din cadrul Jocurilor Olimpice, un grup de persoane a protestat faţă de acest spectacol.

O parte dintre manifestanţi au prezentat o imagine a liderului nord-coreean Kim Jong Un editată astfel încât să semene cu un mistreţ demonic.

Aproximativ 140 de membri ai Orchestrei Samjiyon din Coreea de Nord au prezentat pentru prima dată un spectacol la Gangneung Art Centre, după ce au ajuns marţi în Coreea de Sud.

Concertul a fost programat cu o zi înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, unde Coreea de Nord şi Coreea de Sud vor participa sub acelaşi steag, cel al „Coree unite”.

„Acest concert trebuie să fie oprit. Îl promovează pe Kim Jong Un şi ideologia Coreei de Nord”, a spus Park Byung-seung, care a călătorit din Seul pentru a participa la protest.

O femeie care s-a numărat printre protestatari, care a purtat drapelul Coreei de Sud pe umeri, a spus: „Sunt Jocurile noastre Olimpice şi nu putem flutura steagul ţării noastre”.

Potrivit protestatarilor, Coreei de Nord, care a confirmat participarea la Jocurile Olimpice de iarnă abia luna trecută, i-a fost permis să „fure” evenimentul.

Joi, Coreea de Nord a organizat o paradă militară în Pyongyang, generând suspiciuni în Coreea de Sud, parada având loc după o serie de testări de armament.

„Parada militară organizată cu o zi înainte de Jocurile Olimpice şi prezentarea puterii militare a Coreei de Nord m-a făcut să mă îndoiesc de intenţiile lui Kim Jong Un”, a spus Lee Young-wook, un alt protestatar care a călătorit din Seul.

În ciuda protestului, cererea pentru bilete la concertul orchestrei nord-coreene a fost ridicată, 156.000 de persoane dorind să participe la eveniment.

Cu mai puţin de o oră înainte de concert, oficialii din Coreea de Nord şi din Coreea de Sud au avut un conflict cu privire la play list. Una dintre melodiile controversate a fost „Moranbong", pentru că versurile numesc Pyongyang drept „capitala revoluţiei”.

Orchestra Samjiyon va susţine următorul concert duminică, în Seul.

Coreea de Nord va avea 22 de atleţi participanţi la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, dar numărul total de nord-coreeni care trec graniţa în sud este de peste 500. Pentru unii nord-coreeni, aceasta este o ocazie unică de a vizita Coreea de Sud.

„Nu toată lumea are şansa să o viziteze. Cred că aceasta este o oportunitate unică în viaţă, dacă nu ne vom uni”, a spus o femeie prezentă la concert.

Aceasta este prima dată când Coreea de Nord participă la Jocurile Olimpice în Coreea de Sud, după ce a boicotat Jocurile Olimpice de vară de la Seul din 1988. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.