Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind înfiinţarea Muzeului Regional „Memorialul Golgota Bucovinei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare înfiinţarea Muzeului „Memorialul Golgota Bucovineiˮ, instituţie publică de importanţă regională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi în coordonarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Înfiinţarea şi organizarea Muzeului se supun prevederilor Legii muzeelor şi a colecţiilor publice nr. 311/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 269/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Muzeul are sediul în satul Tisăuţi str. Cimitirului nr.227A, comuna Ipoteşti, judetul Suceava.

Muzeul are ca obiectiv prezentarea istoriei acestei părţi a României, pentru a marca aniversarea Centenarului Patriarhiei Române şi trecerea a 250 de ani de la ocupaţia austriacă a Bucovinei.

În vederea realizării obiectivului, Muzeul are următoarele obiective principale:

„a) edificarea unei construcţii unde îşi va avea sediul Muzeul, pe terenul pus la dispoziţie cu titlu gratuit pe toata perioada de existenţă a construcţiei de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Construirea şi administrarea Muzeului se va realiza de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor;

b) promovarea istoriei, culturii si tradiţiei locuitorilor români din această parte a României, supravieţuitori sub diverse stăpâniri;

c) organizarea unui departament de documentare-bibliotecă care sa deţină colecţii de cărţi, publicaţii si cataloage, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente şi care să se ocupe de studierea, colecţionarea, conservarea, expunerea şi punerea în valoare a obiectelor care alcătuiesc patrimoniul;

d) realizarea, în condiţiile legii, a unui Monument-memorial în memoria victimelor rezistenţei anticomuniste din Bucovina cu spaţii expoziţionale tematice;

e) organizarea de activităţi de cercetare ştiinţifică, conferinţe, expoziţii sau seminare cu caracter educativ; 

f) organizarea unui Paraclis şi celulă în circuit de vizitare la fosta închisoare Suceava; h) organizarea de acţiuni cu caracter educaţional, punct de informare al muzeului, şi platforme online;

i) editarea şi publicare de articole, cărţi, studii, corespondenţă, pliante şi articole de promovare, colecţii de documente, albume fotografice;

j) organizarea de evenimente culturale şi ştiinţifice inclusiv prin colaborare şi participare internaţională;

k) achiziţionarea ori acceptarea cu titlu de donaţie de obiecte, fotografii, documente sau publicaţii care constituie materiale documentare;

l) evidenta, gestionarea, protejarea şi conservarea patrimoniului propriu”, conform propunerii legislative.

Organizarea şi funcţionarea Muzeului se desfăşoară în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi cu regulamentul de ordine interioară, elaborate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.

Patrimoniul Muzeului se constituie din colecţii de piese şi documente din patrimoniul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi/sau altor instituţii publice sau private, din ţară şi din străinătate, din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, conform legii.

Patrimoniul muzeului poate fi îmbogăţit şi completat prin achiziţii, donaţii, sponsorizări, recompense şi bonificaţii, bunuri date în administrare de către Ministerul Culturii sau Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, precum şi prin preluarea în regim de comodat sau prin transfer din partea unor instituţii publice ale administraţiei publice centrale şi locale, ale unor persoane juridice de drept public şi/sau privat, a unor persoane fizice din ţară şi din străinătate, potrivit legii.

De asemenea, „bunurile mobile şi imobile aflate în administrarea muzeului se gestionează potrivit prevederilor legale în vigoare, conducerea instituţiei fiind obligată să aplice măsurile prevăzute de lege, în vederea protejării acestora”, mai arată proiectul de lege.

Activitatea Muzeului este finanţată din subvenţii de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, potrivit legii şi de resurse atrase în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei si Rădăuţilor şi din venituri proprii, provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

„Guvernul României va aproba, în termen de 90 de zile, prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Culturii, regulamentul de organizare si funcţionare şi finanţarea constituirii Muzeului, indicatorii tehnico-economici şi statul de funcţii ce va fi preluată în cadrul bugetului Ministerului Culturii şi va evidenţia parteneriatul cu Arhiepiscopia Sucevei si Rădăuţilor în coordonarea activităţilor specifice”, conform sursei citate. 

Consiliul ştiintific şi de conducere al muzeului va fi format din cinci persoane - doi reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi trei reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.