MoldArte, desfăşurat în perioada martie-octombrie 2022, atât în format online, cât şi fizic, a adus în atenţia publicului peste 50 de evenimente (conferinţe pe teme de interes local, ateliere de lucru şi vizite de cercetare, dezvoltarea unei platforme cu articole, interviuri, podcast-uri, resurse, oportunităţi) în Repuiblica Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău a avut loc, vineri, conferinţa de încheiere a MoldArte, un proiect finanţat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture şi organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Austriei din Republica Moldova şi Delegaţia Uniunii Europene din Republica Moldova.

La eveniment au luat cuvântul: Liviu Jicman (Preşedintele Institutului Cultural Român), Joachim Umlauf (Directorul Goethe-Institut Bucureşti), Paulus Adelsgruber (reprezentantul E.S. Stella Avallone, Ambasador al Austriei la Chişinău şi preşedintele clusterului EUNIC Moldova), Vasili Braga (directorul Asociaţiei Companiilor de Creaţie din Moldova), Andriano Marian (fondatorul Moldovan Naţional Youth Orchestra) şi Mirela Spătaru (director artistic MoldArte).

„Este un moment de bilanţ în care prezentăm activităţile organizate în 2022 în cadrul acestui proiect finanţat de EUNIC Global şi organizat prin Institutul Cultural Român, Goethe Institut şi Ambasada Austriei la Chişinău, parteneri în clusterul EUNIC Chişinău. Este important că platforma moldarte.eu rămâne deschisă tuturor organizaţiilor şi profesioniştilor culturali care vor să se înscrie. Acest instrument foarte valoros pune în lumină la nivel european scena culturală din Republica Moldova. Vă asigur că vom valorifica în continuare această resursă şi o vom pune şi la dispoziţia colegilor noştri din reprezentanţele ICR din lume, pentru a promova cu ocazii potrivite actorii culturali şi iniţiativele de aici, pe plan internaţional”, a afirmat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, în cadrul conferinţei.

În lunile septembrie-octombrie, au avut loc vizite de cercetare la Soroca, Bălţi şi Chişinău cu scopul de a dezvolta colaborări şi iniţiative comune. La aceste vizite au participat atât experţi români şi străini, cât şi jurnalişti veniţi de la Bucureşti şi Iaşi.

„Soroca deţine o moştenire culturală importantă, materială şi imaterială, care, alături de amplasarea ei geografică, o transformă într-o destinaţie interesantă. Poziţia sa, la frontiera cu Ucraina, deşi complexă în vreme de război, poate, de asemenea, reprezenta un atu important în ceea ce priveşte turismul şi schimburile culturale. Am fost impresionată de capacitatea şi motivaţia puternică a profesioniştilor din domeniul culturii întâlniţi, în special de eforturile pe care le depun pentru a educa şi a implica tinerii în viaţa culturală, ceea ce este esenţial”, scria Cristina Farinha, expert în politici culturale, despre vizita la Soroca.

Cursuri şi ateliere de lucru

Un loc aparte în cadrul proiectului MoldArte l-au ocupat cursurile şi atelierele de lucru, cu teme precum: Managementul cultural, Finanţarea/Sustenabilitatea/Advocacy în cultură, Bugetare participativă şi creare de portofolii în domeniile: artele spectacolului, artele vizuale, literatură şi muzică. Pentru susţinerea acestor ateliere, au fost prezenţi la Chişinău specialişti din România, Republica Moldova şi ţările partenere.

„Un bun start pentru un manager cultural începător ca mine. Aştept cu interes următoarele lecţii! Mulţumesc frumos!”, a transmis unul dintre participanţii la cursurile MoldArte.

Pentru a veni în sprijinul nevoilor locale de incluziune şi participare şi pornind de la lipsa de vizibilitate şi dinamica slabă în rândul actorilor instituţionali şi independenţi, MoldArte a creat şi dezvoltat o platformă integrată online şi on-site, un instrument de relaţionare viabil şi durabil pentru profesionişti (artişti, manageri culturali, organizaţii publice sau private).

Pe platforma www.moldarte.eu pot fi accesate, în limbile română şi engleză, 6 Public Talk-uri, care abordează teme precum Arta ca motor pentru incluziune socială şi implicare civică, Capitalizarea patrimoniului local în proiecte moderne, Statutul artistului, Rolul artistului independent, Educaţia prin cultură sau Oportunităţi internaţionale / Colaborare culturală; 6 podcasturi realizate de Tania Însurăţelu despre „culisele” sectoarelor creative şi dificultăţile pe care artiştii le întâmpină în Republica Moldova; 20 de articole (interviuri, sinteze şi analize ale evenimentelor culturale şi creative sau ale proiectelor artistice care se desfăşoară în Republica Moldova); o cartografiere a organizaţiilor şi artiştilor independenţi din Republica Moldova; dar şi oportunităţi, studii, o bibliotecă şi alte informaţii relevante pentru cei care doresc să afle mai multe despre cultura din Republica Moldova.

Oportunităţi internaţionale/ Colaborare culturală este dezbaterea care închide seria întâlnirilor organizate în cadrul MoldArte şi poate fi urmărită accesând link-ul următor: https://moldarte.eu/public-talks-2/. În cadrul talk-ului iau cuvântul: Andrei Chistol (Secretar de Stat în Ministerul Culturii, Republica Moldova), Natalia Cernat (ofiţer program „Granturi mici şi incluziune socială”, Oficiul de Cooperare Elveţiană), Eugeniu Harabara (coordonator naţional al proiectului „EU4Culture” în Republica Moldova), Alexandra Isaicul (coordonatoarea Info Centrului din Moldova pentru Erasmus+ Tineret şi Corpul European de Solidaritate) şi Erwin Kessler (director general al Muzeului de Artă Recentă din Bucureşti). Întâlnirea este moderată de Oana Borş (manager cultural, profesor şi curator).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.