Unele dintre cele mai importante producţii ale acestei stagiuni de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova se văd în luna iunie: „câine cu om. câine fără om”, regia Radu Afrim, „Femeia mării”, regia Andriy Zholdak şi „Oedip Rege”, regia Declan Donnellan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„câine cu om. câine fără om”, un spectacol pe texte de Simona Goşu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran şi Radu Afrim în regia lui Radu Afrim, scenografia Irinei Moscu şi coregrafia Flaviei Giurgiu se poate urmări vineri, 10 iunie şi sâmbătă, 11 iunie, de la ora 18:00, în Sala „I.D. Sîrbu”.

Pentru rolurile din acest spectacol, Tamara Popescu şi Vlad Udrescu sunt nominalizaţi la Premiile UNITER de anul acesta, la categoriile Cea mai bună actriţă în rol secundar, respectiv cel mai bun actor în rol secundar.

„La Teatrul Naţional din Craiova, Radu Afrim face din „câine cu om. câine fără om” un spectacol în care pune în valoare forţa unei trupe pe care aş îndrăzni să spun că a coagulat-o în ultimii ani. Sunt momente care m-au tulburat. Care m-au lăsat cu gura căscată în gîndul lui Afrim ca regizor, ca scriitor, ca artist care scoate în prim plan actori impecabili ca Vlad Udrescu, Alex Calangiu, Claudiu Mihail, un registru nou pentru Romaniţa Ionescu, un recital al lui George Albert Costea, o nouă poziţionare a Tamarei Popescu şi a Iuliei Lazăr. Hingherul de Radu Tudoran poate fi oricând un spectacol mare, de sine stătător. Bijuterii sînt şi "Ochiuc" de Dan Coman, "Fragil" de Simona Goşu, "Noaptea dintre ani" de Radu Afrim. Am văzut acest spectacol de aproape patru ore cu o sală plină, atât cât permit restricţiile, în care nimeni nu părea să respire, un fluid fantastic ţinea în transă actorii şi spectatorii şi mi se pare sensul teatrului acest „împreună“. Actorii lui Afrim sînt seduşi de propunera lui şi i se dăruiesc fără niciun fel de rezervă, pînă la capăt”, spune Marina Constantinescu.

Spectacolul „Femeia mării” de Henrik Ibsen, în regia, co-scenografia, ilustraţia muzicală şi light design-ul lui Andriy Zholdak este programat joi, 16 iunie, ora 19.00, în Sala „Amza Pellea” a teatrului.

Această Femeia mării este Ellida. Şi performanţa fantastică, absolut impresionantă a actriţei Costinela Ungureanu. O structură inteligentă, echilibrată, o actriţă totală, o balerină făcută din plastilină, din o mie şi una de registre interioare, emoţionale, fizice, care spune, unic, povestea Ellidei ei şi a lui Andriy Zholdak.
Marina Constantinescu

Spectacolul „Oedip Rege” de Sofocle, în regia Declan Donnellan şi scenografia lui Nick Ormerod este programat duminică, 19 iunie 2022, ora 19:00.

„Ceea ce este cu adevărat spectaculos în acest Oedip e claritatea cu care Declan Donnellan extrage din textul lui Sofocle o esenţă profund contemporană (căci etern şi universal umană): trufia încercării de a înfrânge condiţiile realităţii prin ignorarea lor. Lipsa de smerenie şi lipsa acceptării – înţeleasă nu ca resemnare, ci ca încăpăţânarea unui absurd sentiment al superiorităţii – care, în vremurile noastre, nu supără zeii, ci distrug societatea”, afirmă Iulia Popovici. 

Biletele se pot achiziţiona atât online, direct din site-ul instituţiei www.tncms.ro cât şi în format fizic, de la agenţia teatrală.

La finalul lunii, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va participa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cu două producţii: „Femeia mării”, regia Andriy Zholdak, în 24 iunie, ora 20:00, la Fabrica de Cultură - Construcţii SA - UniCredit - Sala Faust şi „Inimă şi alte preparate din carne”, regia Radu Afrim, în 26 iunie, ora 17:00, în acelaşi spaţiu: Fabrica de Cultură - Construcţii SA - UniCredit - Sala Faust.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.