Începerea procesului postului american de televiziune Fox News, dat în judecată pentru defăimare de către o companie de aparate electronice de vot pentru acoperirea alegerilor prezidenţiale din 2020, a fost amânat luni cu o zi, pe fondul unor posibile negocieri de ultimă oră cu reclamantul, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate că selecţia juriului nu a fost finalizată luni în faţa instanţei superioare a statului Delaware, judecătorul care se ocupă de caz, Eric Davis, a anunţat amânarea audierilor a doua zi, potrivit mai multor mass-media americane.

Nu s-a dat niciun motiv, dar potrivit The Wall Street Journal, deţinut ca şi Fox News de mogulul mass-media Rupert Murdoch, „Fox a amânat în ultimul moment să îşi rezolve disputa cu Dominion Voting Systems”, compania care pretinde daune în valoare de 1,6 miliarde de dolari.

Întrebaţi de AFP, postul Fox News şi reclamantul nu au comentat.

Un acord ar salva canalul conservator favorit al Americii de un proces lung şi jenant în care proprietarul său, Rupert Murdoch, în vârstă de 92 de ani, ar putea fi chemat să depună mărturie.

Dominion Voting Systems, care a funcţionat în 28 de state în timpul alegerilor din 2020, acuză Fox News că a defăimat-o de nenumărate ori după scrutinul din noiembrie 2020 pierdut de Donald Trump în favoarea lui Joe Biden, dând credit tezei, niciodată dovedită, a unor alegeri frauduloase şi dând vina pe rolul maşinilor sale.

Fox News răspunde că era normal să acorde cuvântul taberei lui Trump.

Dacă va avea loc un proces, acesta va fi urmărit cu atenţie în Statele Unite, unde este văzut ca un test pentru libertatea de exprimare, protejată de Primul amendament al Constituţiei, dar şi pentru lupta împotriva dezinformării.

Cazul este considerat solid, iar compania a câştigat deja o rundă când judecătorul Eric Davis a declarat, într-un ordin din 31 martie, că „era clar că nicio afirmaţie despre Dominion în timpul alegerilor din 2020 nu a fost adevărată”.

Dar condamnările mass-media pentru defăimare sunt rare în Statele Unite, deoarece reclamantul trebuie să stabilească o intenţie deliberată de a răspândi informaţii false.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.