Postul de televiziune Pro TV a fost somat, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru că a difuzat filmele ”Ingredientele dragostei/ Nina’s Heavently Delights”, ”Solomon Kane” şi ”Mecanicul/ The Mechanic” cu încadrare greşită, acestea neavând semnul de avertizare 15.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunea a fost votată de toţi membrii CNA prezenţi, în afară de Dorina Rusu. La şedinţă s-au prezentat Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Laura Georgescu, Monica Gubernat,  Lorand Turoş, Viorel Vasile Buda şi Valentin Jucan.

Postul de televiziune a fost somat în baza articolului 24, alineatul 1, raportat la articolul 20 din Codul audiovizualului, conform căruia ” Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23:00 – 6:00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22:00 – 6:00”.

Filmul ”Solomon Kane”, difuzat în 1 februarie, a primit şase reclamaţii - de neconcordanţă între conţinutul filmului şi ora la care a fost difuzat, multe scene detaliate de violenţă fizică, scene cu întruchipări ale răului (oameni posedaţi, vrăjitori, oameni spânzuraţi), efecte sonore înfricoşătoare şi corpuri mutilate.

Potrivit raportului de monitorizare, la începutul filmului ”Solomon Kane” s-a precizat: ”Genul programului: Acţiune” şi semnul de avertizare 12, fiind specificat faptul că ”Programul conţine scene de violenţă fizică şi limbaj licenţios”. ”Pe toată durata filmului, suspansul este întreţinut de efecte sonore care ar putea genera tensiune, suspans şi teamă. La accentuarea acestora, mai participă şi întunericul sau pustiul în care sunt filmate scenele în ploaie, ninsoare, tunete, fulgere, noroi”, se arată în raport.

”Ingredientele dragostei”, difuzat în 31 ianuarie, a primit opt reclamaţii. Potrivit raportului de monitorizare, filmul, care a avut semn de avertizare AP, fără să specifice motivul de restricţionare a programului, conţine unele scene şi dialoguri cu conotaţie sexuală între două persoane de acelaşi gen şi limbaj licenţios.

”The Mechanic / Mecanicul”, difuzat în 5 februarie, a primit o singură reclamaţie. Potrivit raportului, pelicula conţine scene de violenţă, scene cu conotaţie sexuală, nuditate şi limbaj injurios sau licenţios. La începutul filmului ”The Mechanic/ Mecanicul”, televiziunea a precizat ”Genul programului: Acţiune şi a difuzat semnul de avertizare 12, însoţit de avertizarea scrisă şi verbală ”Programul conţine scene de violenţă fizică şi limbaj licenţios”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.