Principesa Sofia a invitat publicul, miercuri, să o urmeze în călătoria sa prin natură, admirând cele 50 de fotografii cu peisaje din regiunea Bretania pe care le-a realizat în ultimii doi ani. Expoziţia "Elementele naturii" a fost deschisă miercuri la Sala Media a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti. Cascade, râuri de munte, păduri, faruri, o fereastră, stânci, o cabană elveţiană, verdele ierbii, pârtii de schi sau valurile oceanului sunt câteva dintre instantaneele suprinse de camera de luat vederi a Alteţei Sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt fericită şi mândră să vă prezint munca mea. Pentru mine această expoziţie este o sărbătoare. Vă invit să pătrundeţi în spiritul lucrărilor mele şi să exploraţi locurile care m-au mişcat. Prin fotografiile mele încerc să transpun ce simt când sunt în faţa unui subiect, încerc să vă prezint cum privesc natura şi tot ce ne înconjoară”, a spus Principesa Sofia la Teatrul Naţional.

Cea de-a patra fiică a regelui Mihai şi a Reginei Ana, Principesa Sofia, a vorbit la vernisaj şi despre contribuţia familiei regale adusă artelor.

"În ultimii 150 de ani de istorie, membrii familiei mele au avut o contribuţie serioasă în domeniul artelor, nu doar ca protectori, dar şi ca artişti. Îmi doresc să contribui la rândul meu la continuarea acestei tradiţii a familiei mele de a ne devota ţării noastre şi de a face cunoscute în lume tradiţiile şi viaţa artistică din România”, a spus Alteţa Sa.

Principesa Sofia a dezvăluit şi faptul că următorul proiect fotografic va deveni realitate în 2018.

"Următorul meu proiect implică mai multe călătorii prin România cu aparatul de fotografiat. Scopul acestui proiect este să surprind diversitatea şi istoria bogată a moştenirii noastre culturale. Fotografiile vor fi expuse atât în ţară, cât şi în străinătate”, a mărturisit ea.

Ion Caramitru, gazda evenimentului, a spus că este bucuros că "Teatrul Naţional are privilegiul de a găzdui ceea ce este mai preţios în mintea noastră, a celor care iubim istoria neamului. Casa Regală, Regele Mihai, istoria din jurul acestei importante construcţii, în care România a funcţionat şi respirat liber, a fost izgonită şi a revenit, ajutată de Dumnezeu şi de noi, într-o zi de Paşti. Să ne amintim acel momentul 1992, acea bucurie spontană în care un milion de oameni l-au primit pe Regele Mihai”.

Directorul TNB a amintit şi de expoziţia în care publicul l-a văzut pe Regele Mihai - copil, „cât de bogată şi expresivă a fost acea expoziţie”, şi a anunţat că în toamnă va fi organizată o altă expoziţie - intitulată "Regina-soldat”, dedicată Reginei Maria.

Directorul Naţionalului bucureştean a apreciat expoziţia drept una "fără contur istoric şi politic, o reprezentare a naturii celei mai expresive şi celei mai frumoase, realizată prin ochiul unui artist, care a folosit camera de luat vederi pentru a fotografia elementele care au impresionat-o”.

"Ne aflăm într-o expoziţie în care Principesa Sofia ne ia de mână şi ne spune: priviţi ierburile, bucuraţi-vă de această lume superbă!”, a spus artistul Ştefan Câlţia, invitat la vernisaj.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 10 mai, de marţi până duminică, între orele 14.00 - 18.30.

Miercuri, în foaierul Sălii Media, a fost lansată şi colecţia de 36 de fotografii de artă "Ultramarine” - cărţi poştale cu semnătura Principesei Sofia publicate de editura Curtea Veche Publishing.

I-au fost alături Principesei Sofia la vernisaj două dintre surori: Principesa Maria şi Principesa Margareta – Custodele Coroanei, împreună cu Principele Radu.

Principesa Sofia s-a născut la Atena, în Grecia, pe 29 octombrie 1957. A studiat în Elveţia şi Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC. Principesa Sofia a lucrat şi a expus, cu succes, lucrări de artă, pe ambele maluri ale Atlanticului.

După decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa familiei din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, principesa moştenitoare Margareta.

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.